Άγιο φως: Θαύμα ή ψέμα. Ανεξήγητα φαινόμενα και μαρτυρίες κληρικών

Τι συμβαίνει με το Άγιο φως και ποιες οι μαρτυρίες κληρικών;

Μια μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την άφιξη του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα.

Σύμφωνα με την Ελληνορθόδοξη παράδοση, η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός εκλαμβάνεται ως θαύμα κατά το οποίο η φλόγα ανάβει με θαυματουργό τρόπο εντός του Παναγίου Τάφου και μόνο υπό την παρουσία του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη.

Αν και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναφέρεται στην ιστοσελίδα του σε αυτό ως θαυματουργική επέμβαση, επίσκοποι του Πατριαρχείου αναφέρουν ότι το θαύμα στην πραγματικότητα είναι ο καθαγιασμός της φυσικής φωτιάς που λαμβάνεται από την άσβεστη κανδήλα εντός του Παναγίου Τάφου, και όχι το άναμμα προηγουμένως σβησμένης κανδήλας ή κεριών.

Το video που ανήκει στο αρχείο του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου, είναι ενδεικτικό για το τι πραγματικά συμβαίνει, χωρίς ωστόσο να ακυρώνει την ιερότητα και πνευματικότητα της Τελετής Αφής που είναι από μόνη της σημαντική.

Αδιάψευστοι μάρτυρες, οι ίδιοι οι αγιοταφίτες Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, οι οποίοι εξηγούν πως στην πραγματικότητα δεν είναι θαύμα αλλά τεχνούργημα. Ο Πατριάρχης στην ουσία, ευλογεί το φως που παίρνει από την ακοίμητη κανδήλα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον αγιασμό των υδάτων τα «Θεοφάνεια». Ο ιερέας δεν τα «εμφανίζει» από το πουθενά, αλλά οι ευχές που λέει είναι εξίσου ουσιαστικές και ιερές.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του που μπορεί να μεταφέρει φως.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Όπως εξήγησε κατά το παρελθόν στην εκπομπή «Γκρίζες Ζώνες» ο Αρχιγραμματέας και Βιβλιοθηκάριος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, «αυτό έχει πλέον τελειώσει. Δεν ψάχνουν πλέον τον Πατριάρχη. Ο Πατριάρχης απεκδύεται την στολή του την κανονική, και μένει με το λευκό ένδυμα, τον λευκό χιτώνα, που συμβολίζει τον άγγελο».

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης μπαίνει στον Πανάγιο Τάφο και λέει ευχές.

«Οι ευχές έχουν τη δύναμη να αγιάσουν το φυσικό φως. Διότι υπάρχει και το υπερφυσικό φως. Εδώ μιλάμε για φυσικό φως, αλλά οι ευχές που αναγιγνώσκονται υπό την παρουσία του Πατριάρχη ή του Αρχιερέα, καθαγιάζουν και το φυσικό φως, και επομένως έχει την χάρη του Αγίου Φωτός» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορίνθιος, (δυο φορές) Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου στα Ιεροσόλυμα.

Ποιο είναι το θαύμα; Σύμφωνα με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη, το θαύμα είναι «η επίκληση ή προσευχή του αρχιερέα και αγιάζεται το φως. Είναι φυσικό φως το οποίο ανάβεται από την ακοίμητο κανδήλα η οποία φυλάσσεται εις το σκευοφυλάκιο του Ναού της Αναστάσεως».

Για το τέλος έχουμε να σας παραθέσουμε τις μαρτυρίες των Ελλήνων επιστημόνων, αυτών που τον Οκτώβριο του 2016 είχαν την τιμή και την ευτυχία να μπουν στον ιερότερο των τόπων για τον Χριστιανισμό.

Αναφερόμαστε στην ομάδα του ΕΜΠ, που ανέλαβε την αναστήλωση του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ με επικεφαλής την κκαθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.

Όπως η ίδια ανέφερε, όταν άνοιξαν την ταφόπλακα, τον Οκτώβριο του 2016, για να διερευνηθεί η κοιλότητα της ιερής πέτρας, όλα τα μηχανήματα που αναλύουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χάλασαν. «Ο Πανάγιος Τάφος είναι ζωντανός» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως υπάρχουν φυσικά φαινόμενα που μπορεί να διαταράξουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία:

«Θα πρέπει απλά να παραδεχτώ ότι η δύναμη με την οποία πιστεύουμε, ή σκεφτόμαστε είναι μέρος αυτών των φαινομένων» πρόσθεσε.