Έτη φωτός μπροστά οι Νορβηγοί: Ετοιμάζουν το πρώτο ενεργειακά θετικό ξενοδοχείο στον κόσμο

Με την άνοδο της θερμοκρασίας και την επικείμενη καταστροφή του πλανήτη μας, είναι επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθούμε σε βιώσημες λήσεις.

Στη Νορβηγία και πιο συγκεκριμένα στους πρόποδες του εκπληκτικού παγετώνα Σβάρτισεν, το Six Senses Svart θα είναι το πρώτο ενεργειακά θετικό ξενοδοχείο στη Γη. Εμπνευσμένο από τις καμπίνες των Νορβηγών ψαράδων, το κατάλυμα των 94 δωματίων θα «αιωρείται» πάνω από το φιόρδ Χολαντσφορτζεν μέσω πόλων που ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο παγετωνικό περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός του ακινήτου είναι εμπνευσμένος από το «fiskehjell» (μια ξύλινη κατασκευή σε σχήμα Α για το στέγνωμα των ψαριών) και το «rorbu» (καμπίνα ενός παράκτιου ψαρά) και είναι μια σύγχρονη ωδή στον φουτουρισμό και τη βιωσιμότητα. Διαθέτει το υψηλότερο πρότυπο ενεργειακής απόδοσης στο βόρειο ημισφαίριο και θα μπορεί να συλλέγει αρκετή ηλιακή ενέργεια για να επιστρέψει στο σύστημα έτσι ώστε να είναι ανεξάρτητο από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Το ξενοδοχείο θα διαθέτει επίσης τα δικά του συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και νερού, χάρη στην έξυπνη υποδομή ανακύκλωσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Χωρίς να στερείται εντελώς τεχνολογίας, κάθε δωμάτιο στο θέρετρο θα διαθέτει μια μη επεμβατική τεχνολογία χωρίς άγγιγμα που ονομάζεται Svart Touch.

Επιπλέον, οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να επιδοθούν σε άλλες πρωτοβουλίες με γνώμονα το σκοπό, όπως το Experience Center, το Alchemy Bar, το Earth lab και πολλά άλλα. Θα προσκληθούν να δειπνήσουν στο The Marketplace, έναν χώρο όπου δεν υπάρχουν απορρίμματα, και να δοκιμάσουν πόσιμο νερό που φιλτράρεται και εμφιαλώνεται εκεί. Σχολιάζοντας το, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Six Senses Νέιλ Τζέικομπς, σε μια δήλωση, είπε:

«Η ιδέα έχει γίνει μεγαλύτερη από το ίδιο το έργο, καθώς θα παρέχει μια φουτουριστική βιτρίνα για το τι μπορεί να επιτευχθεί από την άποψη του βιώσιμου τουρισμού και των ενεργειακών λύσεων, και ως εκ τούτου ένα σχέδιο στον κλάδο της φιλοξενίας και στον αναπτυξιακό τομέα γενικότερα».

Ποιος είπε ότι η πολυτέλεια έχει πάντα περιβαλλοντικό κόστος;