Ακριβότερα κρέατα φέρνει η ξηρασία στην Ευρώπη – Ανατιμήσεις και σε γάλα, τυριά

Αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε κρέας, γάλα και τυριά βρίσκεται η Ελλάδα εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει την Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία και τη Γαλλία, που αποτελούν τους μεγαλύτερους εισαγωγείς μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος για τη χώρα μας.

Κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, επισημαίνουν ότι, αν και προς το παρόν είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο θα ανέβουν οι τιμές στα βασικά αυτά προϊόντα διατροφής, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τη νέα κρίση που αναμένεται να δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή, καθώς θα υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά. Μάλιστα, δεν αποκλείουν το γεγονός το μοσχαρίσιο κρέας να αγγίξει τον χειμώνα ακόμα και τα 15 ευρώ το κιλό και το χοιρινό τα 8-9 ευρώ, ενώ η τιμή του γάλακτος να ξεπεράσει τα 2 ευρώ το κιλό.

Επιπτώσεις

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, ο φετινός καύσωνας έχει μετατρέψει τα βοσκοτόπια σε ξερότοπους, ενώ έχει συρρικνώνει και τις σοδειές των σιτηρών, που αποτελούν το βασικό συστατικό των ζωοτροφών.

Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή και κατ’ επέκταση οι υψηλές θερμοκρασίες είναι το γεγονός ότι οι Βρετανοί κτηνοτρόφοι βοοειδών και αιγοπροβάτων χρησιμοποιούν τα χειμερινά αποθέματα ζωοτροφών, ενώ στη Γαλλία τα χωράφια με καλλιέργειες καλαμποκιού βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας.

Αντίστοιχα, η Γερμανία υποφέρει από τις χαμηλές βροχοπτώσεις και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες ξεραίνοντας ποτάμια που αξιοποιούνταν για την άρδευση.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που επιβεβαιωθεί το δυσοίωνο σενάριο της μείωσης των κοπαδιών, οι τιμές των παραγόμενων από αυτά προϊόντων, όπως το κρέας, το γάλα και το τυρί, θα εκτοξευθούν και από το κύμα των ανατιμήσεων δεν θα μείνει ανεπηρέαστη ούτε η Ελλάδα. Αλλωστε, η χώρα μας εισάγει το 80% του μοσχαρίσιου κρέατος από τη Γερμανία και τη Γαλλία και πάνω από το 50% χοιρινού από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατά βάση από τη Γερμανία, ενώ είναι αυτάρκης μόνο σε κοτόπουλα και πρόβειο κρέας.

Ενδεικτικά, το 2020 εισήχθησαν στην Ελλάδα πάνω από 380.000 τόνοι κρέατος όλων των ειδών (νωπό, κατεψυγμένο, επεξεργασμένο), η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα και η εγχώρια αγορά γάλακτος είναι ελλειμματική, με τις εισαγωγές να αγγίζουν το 50% και πλέον της κατανάλωσης (για γάλα και τυροκομικά).

«Οταν εισάγουμε τόσο μεγάλες ποσότητες κρεάτων και γάλακτος, ακόμα και αν η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ξηρασίας, μπορεί να βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα. Αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε το ύψος των ανατιμήσεων, θεωρούμε ότι τα νοικοκυριά θα πιεστούν πολύ και αναρωτιόμαστε πώς θα μπορέσουν οι καταναλωτές να τα αγοράσουν. Ηδη οι τιμές των κρεάτων έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής και εκτιμώ ότι μέχρι τέλος του έτους θα ανέβουν επιπλέον 10%-15%», τονίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Χρήστος Τσομπάνος.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι η τιμή του παραγωγού στο αγελαδινό γάλα από 0,38 ευρώ το κιλό πέρυσι έχει εκτιναχθεί σε 0,55 ευρώ και δεν αποκλείει να φτάσει ακόμα και 0,60 ευρώ το κιλό, ενώ στο ράφι η τιμή του φρέσκου γάλακτος κυμαίνεται από 1,25 έως 1,75 ευρώ το λίτρο. Σε ό,τι αφορά το μοσχαρίσιο κρέας, η τιμή που πωλούν οι κτηνοτρόφοι έχει εκτοξευθεί κατά 30% περίπου στα 6 ευρώ το κιλό, ενώ οι καταναλωτές το αγοράζουν αυτήν τη στιγμή έναντι 12-13 ευρώ το κιλό, από 9-10,5 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ στα 6 ευρώ το κιλό κινείται το χοιρινό. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσομπάνος υπογραμμίζει ότι οι καταναλωτές έχουν στραφεί στο κοτόπουλο, το οποίο είναι το πιο φθηνό κρέας, γεγονός που αποτυπώνεται και στην αυξημένη ζήτηση.