Αντιδράσεις από το Κρεμλίνο στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου: «Παραβιάζει τους κανόνες της αγοράς!» – Ποιά θα είναι η απάντηση της Μόσχας;

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση της Δύσης για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Αντιδρά το Κρεμλίνο στην απόφαση της ΕΕ για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι είναι «απαράδεκτη» και αποτελεί «επίθεση στην τιμολόγηση της αγοράς».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Δύσης να επιβάλει ανώτατο όριο για τις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου παραβιάζουν τους μηχανισμούς της αγοράς. «Πρόκειται για παραβίαση της διαδικασίας τιμολόγησης της αγοράς, καταπάτηση των κανόνων της αγοράς. Οποιεσδήποτε αναφορές σε “ταβάνι” είναι απαράδεκτες», είπε.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι η Ρωσία θα χρειαστεί χρόνο για να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά και να επιλέξει μια απάντηση στις νέες κυρώσεις για το φυσικό αέριο.

«Σίγουρα, θα χρειαστεί χρόνος για να σταθμιστούν διεξοδικά όλα τα θετικά και αρνητικά σημεία κατά την επεξεργασία λύσεων. Ξέρετε ότι η διαδικασία για το πετρέλαιο χρειάζεται χρόνο. Ωστόσο, [η απάντηση της Μόσχας στο ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου] θα δημοσιευθεί. Το ίδιο θα γίνει και με το φυσικό αέριο», είπε ο Πεσκόφ. «Σίγουρα», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση εάν τέτοιες κυρώσεις μπορούν να θεωρηθούν απαράδεκτες.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα στο ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ ανά MWh. Πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν ότι η Γερμανία – η οποία είχε προβάλει σθεναρή αντίσταση στην επιβολή του πλαφόν ως τώρα – ψήφισε υπέρ του μέτρου.

Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν πως υπέρ ψήφισε και η, μέχρι τώρα επιφυλακτική, Δανία. Αντίθετα, κατά της επιβολής του πλαφόν φέρονται να έχει ψηφίσει μόνο η Ουγγαρία ενώ απείχαν από την ψηφοφορία η Αυστρία και η Ολλανδία.