Αυτές είναι οι Βραζιλιάνες καλλονές που πιάστηκαν στο αεροδρόμιο με 13 κιλά κοκαΐνη

Η Τάινα είναι ένα εντυπωσιακό 24χρονο μοντέλο από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας και ανήκει σε έναν κύκλο ανθρώπων που δηλώνουν κατ’ επάγγελμα blogger, τα άτομα δηλαδή που καταγράφουν τις εμπειρίες τους στους λογαριασμούς τους στα social media και πληρώνονται γι’ αυτό. Η συνομήλική της Στέφανι, επίσης μοντέλο από το Σάο Πάολο, ανήκει στην κατηγορία των γυναικών που δύσκολα περνούν απαρατήρητες.

Αμφότερες διαθέτουν λογαριασμούς στο Instagram, στο οποίο, εκτός από στυλιζαρισμένες πόζες, αναρτούν και την οποιαδήποτε δραστηριότητά τους. Ακόμη και το περιπετειώδες ταξίδι τους στην Ελλάδα, πριν από μία εβδομάδα, που αντί να τους οδηγήσει στα σοκάκια της Πλάκας και την εξερεύνηση της νυχτερινής Αθήνας, όπως τουλάχιστον είπαν στους αστυνομικούς που τις συνέλαβαν, τις έστειλε απευθείας στα παγωμένα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, καθώς μέσα στις αποσκευές τους εντοπίστηκε κοκαΐνη συνολικού μεικτού βάρους 13.600 γραμμαρίων, η οποία ήταν επιμελώς κρυμμένη σε οκτώ ανισοβαρείς νάιλον συσκευασίες.

vrazilianes_koka__5_

Τη σύλληψη έκαναν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα από χώρες της Ν. Αμερικής, έχοντας στη διάθεσή τους πληροφορίες ότι οι δύο όμορφες Βραζιλιάνες σχεδίαζαν να παραδώσουν τις νάιλον συσκευασίες με την κοκαΐνη σε συνεργάτη τους, κάτι που ωστόσο οι ίδιες αρνήθηκαν κατηγορηματικά, καθώς αρχικά ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν για το παράνομο περιεχόμενο που ήταν επιμελώς κρυμμένο σε μία εκ των αποσκευών τους.

Σημειώνεται ότι για τη διακίνηση της κοκαΐνης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. το βασικό σημείο αναχώρησης για εκείνους που αναλαμβάνουν την επικίνδυνη αυτή δουλειά είναι η Βραζιλία, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι ελληνικές αστυνομικές αρχές που προσπαθούν μέσω της στενής συνεργασίας τους με τις διεθνείς Αρχές να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες που δύνανται να οδηγήσουν στη σύλληψη των «μεταφορέων», όπως συνέβη και με τις δύο Βραζιλιάνες.

Και στην προκειμένη περίπτωση, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών είχαν στη διάθεσή τους τη σωστή πληροφορία. Ρόλο έπαιξε και η αφέλεια των δύο γυναικών να αναρτήσουν story στο Instagram σχετικά με το επικείμενο ταξίδι τους στην Ελλάδα, οπότε η «πηγή» που είχε δώσει την πληροφορία, ενημέρωσε ότι «τα κορίτσια μπήκαν στο αεροπλάνο».

Στο πρώτο στιγμιότυπο που ανέβασε η Τάινα στο Instagram επιδεικνύει, εκτός από το περιποιημένο μανικιούρ της, το διαβατήριο και μέσα σε αυτό το εισιτήριό της για την Ελλάδα, με σχόλιο πως ο τελικός της προορισμός είναι η πατρίδα μας. Στο δεύτερο στιγμιότυπο, η ίδια κοπέλα φαίνεται να βιντεοσκοπεί από το παράθυρό της το φτερό του αεροπλάνου, λέγοντας «καλημέρα» στους ακολούθους της ενώ πλησίαζε η ώρα της άφιξής τους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

vrazilianes_koka__4_
vrazilianes_koka__1_
vrazilianes_koka__3_

Πού να φανταστούν ότι εκεί θα τους περίμενε το ειδικό κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και πως το ιδανικό «business and pleasure» ταξίδι τους στην Αθήνα θα είχε ως τελικό προορισμό ένα από τα κελιά των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού όπου και θα κρατηθούν μέχρι τη δίκη τους.

Ανώτερος αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών εκτιμά πως οι δύο εντυπωσιακές γυναίκες συνεργάστηκαν με κάποιο βραζιλιάνικο καρτέλ ναρκωτικών που τους πλήρωσε το ταξίδι στην Ελλάδα, το οποίο εκτός από τα εισιτήρια με τη Swiss Air, περιελάμβανε και ολιγοήμερη διαμονή σε καλό κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

Συνήθως σε αυτά τα ταξίδια οι μεταφορείς της κόκας κάνουν κι άλλες «δουλειές» ως «escorts», είτε με τη βοήθεια συνδέσμων στην εκάστοτε ευρωπαϊκή χώρα που επισκέπτονται, είτε μόνες τους, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο δικτύωσης τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram, στο Facebook και σε άλλα παρόμοια μέσα.

Κλείσιμο

Για τη μεταφορά της κόκας πληρώνονται από 2.000 έως 5.000 ευρώ η καθεμία, χώρια τα χρήματα που αποκομίζουν από τα ερωτικά τους ραντεβού, συν ότι απολαμβάνουν δωρεάν τα αξιοθέατα μιας άλλης χώρας, κάτι που δεν θα μπορούσαν να κάνουν από μόνες τους λόγω οικονομικής στενότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο μετέφεραν οι δύο Βραζιλιάνες την κοκαΐνη στην Ελλάδα, καθώς η βαλίτσα μέσα στην οποία εντοπίστηκε η ποσότητα των 13.600 γραμμαρίων είχε μια ειδική κατασκευή για την τοποθέτηση των ναρκωτικών, που μπορεί να περάσει απαρατήρητη όχι μόνο από τα υπερσύγχρονα σκάνερ ελέγχου αποσκευών που διαθέτει το «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και από τους αστυνομικούς σκύλους.

Οι ποσότητες της κόκας μέσα στις νάιλον συσκευασίες είχαν τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προσομοιάζουν ως τοίχωμα της βαλίτσας, χρησιμοποιώντας βενζινόκολλα, η έντονη μυρωδιά της οποίας «αποσυντονίζει» τους αστυνομικούς σκύλους. Και με αυτό τον τρόπο τα διεθνή καρτέλ ναρκωτικών προσπαθούν να βάλουν στη χώρα μας μέσω του αεροδρομίου τις παράνομες ουσίες, ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν περιορισμοί στις πτήσεις. Αντίθετα, την εποχή του κορωνοϊού που οι πτήσεις ήταν λιγότερες, είχε ανθήσει η μεταφορά των ναρκωτικών με τη μέθοδο της αποστολής δεμάτων μέσω ταχυδρομείου.

Ενδεικτική είναι η δουλειά που είχε βγάλει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών στις 13/12/2021 όταν και είχαν συλληφθεί δύο Βούλγαροι και ένας Ελληνας για εισαγωγή στη χώρα μας από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις με τη μέθοδο αποστολής δεμάτων, χιλιάδες απαγορευμένα φαρμακευτικά σκευάσματα και αναβολικά δισκία.

vrazilianes_koka__2_

Σημειώνεται ότι οι δύο Βραζιλιάνες είπαν στους αστυνομικούς πως δεν γνώριζαν για το περιεχόμενο της βαλίτσας και πως το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να την παραδώσουν σε ένα άγνωστο σε εκείνες πρόσωπο την επομένη της άφιξής τους στην Ελλάδα.

«Θα φτάναμε στο ξενοδοχείο, θα αφήναμε τα πράγματά μας στο δωμάτιο και την επόμενη μέρα θα μας έπαιρνε κάποιος τηλέφωνο για να του δώσουμε τη βαλίτσα, αυτό μας είχαν πει», ανέφεραν οι δύο γυναίκες. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών δυσκολεύτηκαν να συνεννοηθούν μαζί τους διότι οι Βραζιλιάνες είπαν ότι δεν μιλούν την αγγλική γλώσσα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αν και η ποσότητα των ναρκωτικών θα σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω ανάλυση, τα 13.600 γραμμάρια κοκαΐνης που βρέθηκαν μέσα στη βαλίτσα είναι υψηλής περιεκτικότητας, κάτι που σημαίνει ότι οι συνεργάτες του καρτέλ που θα την παραλάμβαναν από τα χέρια των δύο γυναικών, θα τη νόθευαν προτού τη διακινήσουν ώστε να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη τους.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών έχει καταφέρει να εντοπίσει αρκετές ποσότητες ναρκωτικών, τις οποίες επιτήδειοι προσπαθούν να εισαγάγουν χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας μας.

Ωστόσο, με τη βοήθεια των σύγχρονων συστημάτων για τον έλεγχο των επιβατών που διαθέτει το «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε συνδυασμό με την καλή πληροφόρηση που έχουν αποκτήσει οι Αρχές χάρη στη στενή συνεργασία που έχουν αναπτύξει με τις αντίστοιχες άλλων κρατών, η μεταφορά ναρκωτικών μέσω του εν λόγω αεροδρομίου έχει περιοριστεί.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, από το 2016 έως το 2022 έχει εντοπιστεί και κατασχεθεί κοκαΐνη συνολικού βάρους 105 κιλών και 199 γραμμαρίων και ηρωίνη 104 κιλών και 463 γραμμαρίων. Ενδεικτικά, στις 6/2/2021 συνελήφθη ένας Τανζανός που έφτασε στη χώρα μας με πτήση από χώρα της νότιας Αφρικής έχοντας πάνω του ηρωίνη βάρους 10 κιλών και 640 γραμμαρίων. Στις 16/10/2020 συνελήφθησαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δύο Ισραηλινοί, προερχόμενοι από τη χώρα τους με khat (διεγερτική ουσία, κάτι σαν φυσική κοκαΐνη) βάρους 97 κιλών, 246 γραμμαρίων.

Στις 2/12/2019, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών εντόπισαν έναν Βρετανό κaι έναν Πακιστανό που είχαν φτάσει στο αεροδρόμιο με πτήση από το Πακιστάν και σκόπευαν να βάλουν στη χώρα μας 9 κιλά και 246 γραμμάρια ηρωίνης, όπως κάτι αντίστοιχο προσπάθησε να κάνει κaι ένας Ελληνας που ταξίδευε από τη νότια Αφρική, έχοντας πάνω του επιμελώς κρυμμένη ηρωίνη βάρους 5 κιλών, 214 γραμμαρίων.