Βέλγιο: Εστιατόριο χρεώνει 1 ευρώ τους πελάτες για το ρεύμα

Ένας ιδιοκτήτης εστιατορίων αποφάσισε να χρεώνει ένα ευρώ τους πελάτες για τον λογαριασμό ρεύματος 

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος ωθεί τους επιχειρηματίες σε μέτρα προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που συνεχώς μεγαλώνουν.

Έτσι κι ένας Βέλγος ιδιοκτήτης εστιατορίων λόγω των «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος αποφάσισε να χρεώνει τους πελάτες τους 1 ευρώ ανά άτομο προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συνεχείς αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας.

Η κρίση του κόστους διαβίωσης είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για την επιχείρηση του Μισέλ ντε Μπλος, ιδιοκτήτη της αλυσίδας εστιατορίων Sabai Sabai στο Βέλγιο, για αυτό και πιστεύει ότι η μια προσωρινή έξτρα χρέωση για τους πελάτες, θα τον βοηθήσει να πληρώσει τους λογαριασμούς.

Μιλώντας στο Reuters, ο ιδιοκτήτης των Sabai Sabai εξηγεί ότι με επιπλέον 100.000 ευρώ μηνιαίο κόστος σε λογαριασμούς και με 100.000 γεύματα κατά μέσο όρο την ίδια περίοδο, θα μπορούσε να καλύψει τα έξοδά του με μια προσωρινή επιπλέον χρέωση.

«Η ιδέα είναι να ζητήσουμε από τον κόσμο να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε, να είμαστε εκεί μετά την κρίση», είπε στο Reuters από την κουζίνα του Thai Cafe.

Πολλοί επαγγελματίες ανέβασαν μόνιμα τις τιμές ωστόσο ο ντε Μπλός επέλεξε αυτή την συνεισφορά ως προσωρινή λύση, καθώς όπως λέει θα σταματήσει μόλις τελειώσει η κρίση.

Σε κάθε τραπέζι υπάρχει ένα φυλλάδιο για τους πελάτες το οποίο εξηγεί την κατάσταση με την συντριπτική πλειοψηφία των πελατών να ανταποκρίνονται θετικά.

Ένας πελάτης ωστόσο, ο 35χρονος ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Ζερόμ Χοπτμάν αντέδρασε λέγοντας: «Είναι πολύπλοκο και για εμάς. Επομένως, η κυβέρνηση πρέπει να μας στηρίξει ταυτόχρονα, διαφορετικά είναι άδικο αν μόνο ο πελάτης φέρει το βάρος όλων αυτών των κρίσεων», είπε.

«Είναι ζήτημα να παραμείνεις ζωντανός στο τέλος της κρίσης. Αλλά αν ο κόσμος δεν θέλει να πληρώσει, δεν θα διαφωνήσουμε», απαντάει ο ντε Μπλός.