Βαριές κατηγορίες για Apple, Google, Microsoft και Amazon στη Βραζιλία

Βαριές κατηγορίες αποδίδει η βραζιλιάνικη αστυνομία σε μια εταιρεία ιταλικών συμφερόντων, την Chimet λέγοντας ότι εμπλέκεται σε κύκλωμα με εμπόρους που αγόραζαν παράνομα χρυσό στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεγαλύτεροι αγοραστές του παράνομου χρυσού είναι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. όπως η Amazon, η Apple, η Microsoft και η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, είναι όλες στη λίστα. Οι εταιρείες τεχνολογίας συχνά χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες χρυσού στις πλακέτες κυκλωμάτων ηλεκτρονικών προϊόντων. Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας κατηγόρησε την Chimet ότι αγόρασε χρυσό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων από τον έμπορο CHM do Brasil. Ο επίσης έμπορος αγοράζει από παράνομους μεταλλωρύχους όπως δείχνουν αστυνομικά έγγραφα.

Τέσσερις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, η Amazon, η Apple, η Microsoft και η μητρική Alphabet της Google, έχουν καταχωρήσει τη Chimet ως έναν από τους περισσότερους από 100 προμηθευτές χρυσού τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Εφόσον η Chimet αγοράζει παράνομο χρυσό, έτσι αυτοί οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες αγοράζουν επίσης παράνομο χρυσό.

Η Apple δεν ανέφερε συγκεκριμένα την Chimet, αλλά ανέφερε σε μια δήλωση ότι απαγορεύει τη χρήση παράνομων εξορυσσόμενων ορυκτών και ανέφερε πως όσες εταιρείες δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπά της, αφαιρούνται από την αλυσίδα εφοδιασμού της.

Η νομιμοποίηση της εξόρυξης σε αυτόχθονες εκτάσεις αυξάνει την παράνομη εξόρυξη χρυσού

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019, υποστήριξε τη νομιμοποίηση της εξόρυξης σε αυτόχθονες εκτάσεις. Αυτό οδήγησε σε έξαρση των παράνομων εξορυκτικών δραστηριοτήτων στη Βραζιλία. Τα παράνομα ορυχεία έχουν ρημάξει εδάφη στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και ο θανατηφόρος υδράργυρος μολύνει τα ποτάμια. Επιπλέον, οι παράνομοι ανθρακωρύχοι έχουν συχνά συγκρουστεί με αυτόχθονες φυλές.

Η υπηρεσία δεδομένων της Βραζιλίας εκτιμά ότι τα δύο πρώτα χρόνια της εξουσίας του Bolsonaro, η χώρα παρήγαγε 84 τόνους παράνομου χρυσού. Πρόκειται για αύξηση 23% σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια και ισοδυναμεί με σχεδόν το ήμισυ της συνολικής παραγωγής χρυσού της Βραζιλίας. Η έρευνα για την εταιρεία Chimet είναι ακόμη σε εξέλιξη.