Βασίλης Παπαθεοδώρου: «Είχα υλικό παιδικής ποpνογραφiας για να γράψω βιβλίο»

«Κατέβασα την παιδική πορνογραφία για να γράψω βιβλίο» ισχυρίζεται ο συγγραφέας

«Για επαγγελματικούς λόγους» ισχυρίζεται πως είχε το υλικό παιδικής πορνογραφίας ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βασίλης Παπαθεοδώρου.

Σημειώνεται πως ο κατηγορούμενος βρίσκεται από τις 18 Οκτωβρίου 2022 προφυλακισμένος στις φυλακές Τρίπολης έπειτα από δικογραφία που σχημάτισε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Μιλώντας στο Mega, ο δικηγόρος του, Σταύρος Γεωργόπουλος, σημείωσε πως «δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, υπόνοια ή νύξη ότι έχει εξωτερικεύσει σε οποιαδήποτε στιγμή έστω ένα βλέμμα σε ανήλικο παιδί. Ο ίδιος εξέφρασε την απέχθεια και αποστροφή του σε σχέση με το υλικό».

«Η θεματολογία του αφορούσε ζητήματα κομβικής σημασίας και ιδιαίτερης απαξίας όπως ξενοφοβία, ρατσισμό, σχολικό εκφοβισμό. Με σκοπό να συγγράψει κάτι με καταγγελτικό πρόσημο ως προς αυτές τις συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης, ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό», πρόσθεσε ο συνήγορός του.

«Κρατήσαμε το θέμα στα παλαιά τα θεσμικά για να κριθεί η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες. Τι προέκυψε ξαφνικά και δημοσιοποιήθηκε το θέμα;», αναρωτήθηκε, ωστόσο, κλείνοντας.

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Στη φυλακή για παιδική πορνογραφία

Ο γνωστός συγγραφέας παιδικών βιβλίων και πολυβραβευμένος για τα έργα του, Βασίλης Παπαθεοδώρου, προφυλακίστηκε πριν από λίγες ημέρες όταν βρέθηκε στην κατοχή του σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας.
«Ήθελα να δείξω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει την επιλογή των πράξεών του και της ζωής του», έλεγε ο ίδιος το 2012 σε δημοτικό σχολείο στην Κοζάνη.

Είναι το μήνυμα που έδινε μέσω των βιβλίων του στα παιδιά. Η δική του επιλογή ωστόσο οδήγησε τον ίδιο στη φυλακή και «πάγωσε» για μια ακόμη φορά ολόκληρη την κοινωνία.

Στην κατοχή του πολυβραβευμένου λογοτέχνη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατοντάδες αρχεία με σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας.

«Τα έχω χάσει κυριολεκτικά. Πραγματικά τρελαίνομαι με όλα αυτά που ακούω καθημερινά. Πρέπει κάπως να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνουν όλα πολύ πιο αυστηρά και να κλείνονται και κάποιοι στη φυλακή κι όχι να τους αφήνουν ελεύθερους», λέει η γνωστή ηθοποιός Κάρμεν Ρουγγέρη.

Ερευνούσαν έναν μήνα τον συγγραφέα

Για περισσότερο από έναν μήνα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνούσε εξονυχιστικά τις κινήσεις του συγγραφέα.

Έφτασαν στα ίχνη του μετά από πληροφορίες που είχαν από το εξωτερικό, και κάνοντας έφοδο στο σπίτι του έμειναν άφωνοι.

Βρήκαν στον υπολογιστή του περισσότερα από 100 βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό με παιδιά κάτω των 12 ετών.

«Έγινε άρση απορρήτου επικοινωνιών και οι αστυνομικοί με το βούλευμα πήγαν στην κατοικία του κυρίου, του έκαναν κατ’ οίκον έρευνα κι εκεί βρήκαν κι άλλα μέσα. Δεν είναι μόνο αυτό που εντόπισε η δίωξη αλλά απ’ ότι είδα στις πληροφορίες λένε ότι είναι κι άλλο υλικό παιδικής πορνογραφίας», λέει ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος CSI Institute.

Ο συγγραφέας μετά τη σύλληψή του δήλωσε πώς κατέβαζε το πορνογραφικό υλικό επειδή σκόπευε να γράψει ένα καινούριο βιβλίο με σχετική θεματολογία.

Δεν έπεισε όμως τον ανακριτή, που διέταξε την προφυλάκισή του στις φυλακές Τριπόλεως.

«Ο λόγος για τον οποίο, ο ίδιος είπε ότι εγώ ήθελα να έχω πρωτογενές υλικό για να μπορέσω να δω τις περιγραφές και να συμπληρώσω κάτι με καταγγελτικό πρόσημο. Για τον κ. Παπαθεοδώρου δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, δεν υπήρξε καμία υπόνοια ή νύξη ότι έχει εκδηλώσει ένα ύποπτο βλέμμα προς ανήλικο παιδί», είπε ο Σταύρος Γεωργόπουλος, δικηγόρος του συγγραφέα.

Βραβευμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας παιδικού και νεανικού μυθιστορήματος, με πέντε μάλιστα από τα μυθιστορήματά του να διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου.

«Δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω όλους αυτούς τους ανθρώπους. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί είναι να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα με τις αθώες παιδικές ψυχές», είπε ο Κώστας Κρομμύδας, συγγραφέας.

Μέχρι τη σύλληψή του, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου ήταν υπεύθυνος παιδικού βιβλίου στον γνωστό εκδοτικό οίκο Καστανιώτη, ο οποίος με ανακοίνωσή του έκανε γνωστή τη λύση της συνεργασίας του με τον συγγραφέα.

«Οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία. Η ακεραιότητα των συνεργατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ο 53χρονος γεννήθηκε στην Αθήνα και θεωρείται ένας από τους πιο καταξιωμένους και πολυβραβευμένους στην παιδική λογοτεχνία συγγραφείς. Τα λόγια του μέσα από τα παιδικά βιβλία του, οι συνεντεύξεις του δε μαρτυρούσαν με τίποτα την σκοτεινή δράση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και τον οδήγησε στις φυλακές.

Η έρευνα της αστυνομίας

Για την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Child Protection System, που εντοπίζει τα πρόσωπα που διαχειρίζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Συγκεκριμένα, το εργαλείο αυτό «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο κατά τη διαδικασία download από τους χρήστες του διαδικτύου, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους στη συνέχεια.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έρευνας αυτής τότε και με βεβαιότητα οι Αρχές προχώρησαν στην υπόθεση ώστε να μην ξεφύγει τίποτα από την έρευνά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υλικό, που γέμισε δύο σκληρούς δίσκους με αυτό, ήταν από το εξωτερικό και είχε παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 με 12 ετών.

Για την κατοχή των ηλεκτρονικών αρχείων παιδικής πορνογραφίας, ο συνήγορος του συγγραφέα υποστήριξε ότι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου «ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό» από περιπτώσεις κακοποίησης και βιασμών παιδιών, προκειμένου να μπορέσει να γράψει κάτι με καταγγελτικό ύφος.

Η απολογία του γνωστού συγγραφέα

Ουδέποτε έχω προβεί σε διαμοιρασμό, αποστολή, διακίνηση αυτών των αρχείων. Ο λόγος ύπαρξής τους οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην δημιουργία ερεθισμάτων για την συγγραφή βιβλίου σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου:

-πώς μπορεί ένα νεαρό παιδί να ξεγελαστεί και να πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης-κατά πόσο μπορεί να κατανοήσει την πραγματική διάσταση της κατάστασης
-αν έχει το γνώθι σαυτόν
-τα συναισθήματα που βιώνει
-και ποιος είναι ο ρόλος των γονέων σε όλο αυτό.