Βρετανία: Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός η Λιζ Τρας

Την παραίτησή της από τη θέση της αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας -και κατά συνέπεια αυτήν της πρωθυπουργού- υπέβαλε η Λιζ Τρας, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε στην Ντάουνινγκ Στριτ, ύστερα από μόλις 44 μέρες στην πρωθυπουργία. Πρόκειται για την βραχύτερη πρωθυπουργική θητεία στη ιστορία της Βρετανίας.

Ο νέος αρχηγός των Τόρις και μετέπειτα πρωθυπουργός της Βρετανίας θα εκλεγεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Τρας. Έως τότε θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δεν θα θέσει υποψηφιότητα στον διαγωνισμό για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος προκειμένου να διαδεχθεί την απερχόμενη πρωθυπουργό Λιζ Τρας, μετέδωσαν  πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του BBC.

Η Τρας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει όταν διεκδικούσε την ηγεσία των Συντηρητικών, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματός της.

«Αναγνωρίζω, δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό Κόμμα. Ως εκ τούτου, μίλησα με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά για να τον ενημερώσω ότι παραιτούμαι από αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος», δήλωσε η ίδια.

«Σήμερα το πρωί συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε ότι θα διεξαχθεί εκλογή ηγεσίας που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε σε πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και θα διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια της χώρας μας».

Να σημειωθεί πως μόλις χθες δήλωσε πως είναι «μαχήτρια και όχι ρίψασπις».

Στις 5 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι ήταν η νικήτρια των εσωκομματικών εκλογών των Τόρις και στις 6 Σεπτεμβρίου ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά της.

Οι πρώτες αντιδράσεις στις αγορές

Οι πρώτες κινήσεις στις αγορές μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Τρας, υποδηλώνει οι επενδυτές φαίνεται να αποτιμούν θετικά την εξέλιξη.

Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων του Ηνωμένου Βασιλείου κινούνται πτωτικά, με εκείνη του 10ετους να υποχωρεί κατά 0,6% στο 3,85%. Παράλληλα, η βρετανική λίρα ενισχύεται άνω του 0,5% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με την ισοτιμία του ζεύγους στο 1,126.

Της γύρισαν την πλάτη οι Τόρις

«Η Λιζ Τρας πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν», έγραφε νωρίτερα ο πρώην υπουργός και μέχρι πρόσφατα ένθερμος υποστηρικτής της Ντέιβιντ Φροστ σε άρθρο του στην Daily Telegraph.

Ο βουλευτής Κρίσπιν Μπλαντ δήλωσε το πρωί στο BBC ότι «χρειάζεται σήμερα κιόλας μία αλλαγή για να σταματήσει αυτή η κακοφωνία και για να δοθεί στην χώρα μας η κυβέρνηση που χρειάζεται».

Παράλληλα, άλλη μία βουλευτής των Τόρις, η Σέριλ Μάρεϊ, υπέβαλε στην Επιτροπή 1922 επιστολή έκφρασης δυσπιστίας προς την Λιζ Τρας.

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του υπουργού της των Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ, ήταν η σειρά της υπουργού Εσωτερικών, της Σουέλα Μπράβερμαν, που ανήκει στην δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, να εγκαταλείψει το μισοβυθισμένο καράβι.

Αντικαταστάθηκε από τον Γκραντ Σαπς, πρώην υπουργό Μεταφορών της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, σε μία ακόμη κίνηση ανοίγματος προς τους πολιτικούς αντιπάλους της πρωθυπουργού στην κούρσα για την Ντάουνινγκ Στριτ, αφού είχε υποστηρίξει τον Ρίσι Σουνάκ για την ηγεσία των Τόρις.

Αν και η ίδια η υπουργός Εσωτερικών επικαλέσθηκε την χρησιμοποίηση του προσωπικού ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου για την αποστολή επίσημων εγγράφων για να ατιολογήσει την παραίτησή της, ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται στις μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στις δύο γυναίκες για την μετανάστευση.

Στην συνέχεια, η βραδιά εξελίχθηκε σε κλωτσοπατινάδα στο κοινοβούλιο κατά την ψηφοφορία για το fracking (την υδραυλική εξόρυξη φυσικού αερίου), όταν βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αρνήθηκαν να ψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την άρση του μορατόριου για το fracking, παρά τις απειλές για πειθαρχικές κυρώσεις, αφού η Ντάουνινγκ Στριτ είχε απαιτήσει κομματική πειθαρχία.

Η υπουργός Μεταφορών Αν-Μαρί Τρεβελιαν, η οποία είχε σήμερα την άχαρη αποστολή υπεράσπισης της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης, επιβεβαίωσε στο Sky News ότι θα ληφθούν τα ενδεδειγμένα πειθαρχικά μέτρα κατά των υπουργών που παραβίασαν την κομματική πειθαρχία, αν αποδειχθεί ότι δεν είχαν δικαιολογία για την στάση τους.