«Βόμβα» από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ: Η Ουκρανία πίσω από τη δολοφονία της κόρης του Αλεξάντερ Ντούγκιν

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιστεύουν ότι τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης ενέκριναν την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στη Μόσχα τον Αύγουστο, κατά την οποία σκοτώθηκε η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του εξέχοντος Ρώσου εθνικιστή Αλεξάντερ Ντούγκιν.

«Δεν γνωρίζαμε για τη δολοφονία, επιπλήξαμε τους Ουκρανούς»

Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν στην επίθεση, είτε παρέχοντας πληροφορίες είτε άλλη βοήθεια, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για την επιχείρηση και ότι θα είχαν αντιταχθεί στη δολοφονία εάν είχαν ερωτηθεί. Στη συνέχεια, Αμερικανοί αξιωματούχοι επέπληξαν Ουκρανούς αξιωματούχους για τη δολοφονία, είπαν.

Η Ουκρανία αρνήθηκε την εμπλοκή της στη δολοφονία αμέσως μετά την επίθεση, και ανώτεροι αξιωματούχοι επανέλαβαν αυτές τις αρνήσεις όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ενώ η Ρωσία δεν έχει ανταποδώσει με συγκεκριμένο τρόπο για τη δολοφονία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι τέτοιου είδους επιθέσεις –αν και έχουν υψηλή συμβολική αξία– έχουν μικρό άμεσο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης και θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη Μόσχα να πραγματοποιήσει τα δικά της χτυπήματα εναντίον ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απογοητευτεί από την έλλειψη διαφάνειας της Ουκρανίας σχετικά με τα στρατιωτικά και μυστικά της σχέδια, ιδίως στο ρωσικό έδαφος.

Από την αρχή του πολέμου, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να φτάνουν στη Ρωσία για να διεξάγουν επιχειρήσεις δολιοφθοράς. Η δολοφονία της Ντούγκινα, ωστόσο, θα ήταν μια από τις πιο τολμηρές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα – δείχνοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να πλησιάσει πολύ κοντά σε επιφανείς Ρώσους.

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, πραγματικός στόχος των Ουκρανών;

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι ο πατέρας της Ντούγκινα, ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, ένας Ρώσος υπερεθνικιστής, ήταν ο πραγματικός στόχος της επιχείρησης και ότι οι πράκτορες που την πραγματοποίησαν πίστευαν ότι θα βρισκόταν στο όχημα με την κόρη του.

Ο Ντούγκιν, μία από τις πιο εξέχουσες φωνές της Ρωσίας που προέτρεπε τη Μόσχα να εντείνει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, υπήρξε κορυφαίος υποστηρικτής μιας επιθετικής, ιμπεριαλιστικής Ρωσίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν για τις πληροφορίες δεν αποκάλυψαν ποια στοιχεία της ουκρανικής κυβέρνησης πιστεύεται ότι ενέκριναν την αποστολή, ποιος πραγματοποίησε την επίθεση ή αν ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε υπογράψει την αποστολή. Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών που ενημερώθηκαν για την ουκρανική ενέργεια και την αμερικανική απάντηση μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, προκειμένου να συζητηθούν απόρρητες πληροφορίες και θέματα ευαίσθητης διπλωματίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήθελαν να πουν ποιος στην αμερικανική κυβέρνηση παρέδωσε τις νουθεσίες ή σε ποιον στην ουκρανική κυβέρνηση παραδόθηκαν. Δεν έγινε γνωστό ποια ήταν η απάντηση της Ουκρανίας.

Ενώ το Πεντάγωνο και οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες έχουν μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες για το πεδίο της μάχης με τους Ουκρανούς, βοηθώντας τους να μηδενίσουν τις ρωσικές θέσεις διοίκησης, τις γραμμές ανεφοδιασμού και άλλους βασικούς στόχους, οι Ουκρανοί δεν έχουν πάντα πει στους Αμερικανούς αξιωματούχους τι σχεδιάζουν να κάνουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πιέσει την Ουκρανία να μοιραστεί περισσότερα για τα πολεμικά της σχέδια, με ανάμεικτη επιτυχία. Νωρίτερα στον πόλεμο, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι συχνά γνώριζαν περισσότερα για τα ρωσικά πολεμικά σχέδια – χάρη στις έντονες προσπάθειες συλλογής τους – από ό,τι για τις προθέσεις του Κιέβου.