«Βόμβα»: «Οι Ρώσοι ανατίναξαν τους αγωγούς Nord Stream»; «Τους είχαν παγιδευμένους από την κατασκευή τους!», υποστηρίζει πρώην Πρόεδρος της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου «Naftogaz»!

Μία αποκάλυψη που λύνει το γρίφο των εκρήξεων στους αγωγούς Nord Stream και «φωτογραφίζει» ξεκάθαρα τον δράστη της δολιοφθοράς ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Ολες οι δυτικές χώρες επέρριπταν τις ευθύνες στη Μόσχα , με το Κρεμλίνο να αρνείται τις κατηγορίες και να μιλά για σαμποτάζ από την πλευρά της Δύσης.

Όμως όπως μετεδωσε ο δημοσιογραφος της ΕΡΤ Γιώργος Παππάς από το Βερολίνο, η μαρτυρία του Αντρί Κομπόλιεφ, πρώην προέδρου της ουκρανικής εταιρίας φυσικού αερίου Naftogaz στο διάστημα 2014-2021, δημιουργεί νέα δεδομένα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» δηλώνει απόλυτα πεπεισμένος για τον δράστη της δολιοφθοράς ο οποίος όπως υποστηρίζει είναι η Ρωσία.

Ο Κομπόλιεφ θεωρείται από τους μεγαλύτερους ειδικούς σε θέματα αγωγών και ενέργειας στην ανατολική Ευρώπη. Η εξήγηση που δίνει για την επίθεση καθ΄ εαυτήν είναι ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί με την κατασκευή των δύο αγωγών από τους Ρώσους. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιούνταν ήδη από τη Σοβιετική Ένωση και την «κληρονόμησε» η Ρωσία.

«Τότε ήταν σύνηθες σε κάθε έργο κρίσιμης υποδομής να τοποθετείται εκρηκτικός μηχανισμός, προκειμένου να μπορεί να καταστραφεί γρήγορα σε περίπτωση πολέμου.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός, ότι δεν επλήγη αγωγός που δεν κατασκευάστηκε από τους Ρώσους», λέει ο Κομπόλιεφ.

Θυμίζει επίσης ότι στην τελευταία φάση κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2 είχαν αποχωρήσει όλες οι δυτικές, εταιρίες εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων και ο αγωγός αποπερατώθηκε μόνο από ρωσικά κατασκευαστικά πλοία.

«Οι αγωγοί στη Βαλτική Θάλασσα εποπτεύονται καλύτερα από κάθε άλλον. Έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες για τη ροή αερίου, οι οποίοι επιτρέπουν στους Ρώσους να επιτηρούν το υποθαλάσσιο περιβάλλον των αγωγών.

Στην αποπεράτωση του αγωγού από το πλοίο Akademik Tscherskij προσέγγισαν στρατιωτικά πλοία και εκφόρτωσαν υλικό. « Αυτό είναι επιβεβαιωμένο, όπως και ότι τα πλοία αυτά του πολεμικού ναυτικού είναι εξειδικευμένα σε σαμποτάζ σε ανοιχτή θάλασσα», λέει ο Κομπόλιεφ αποκλειοντας την πιθανοτητα να είναι έργο άλλης χώρας.

«Αφού οι αγωγοί είναι τόσο καλά φρουρούμενοι από τους Ρώσους, πώς θα μπορούσε να προσεγγίσει κάποιος άλλος, χωρίς να γίνει αντιληπτός;», αναρωτιέται ο Κομπόλιεφ.

«Μία τέτοια επιχείρηση δολιοφθοράς «, λέει ο Oυκρανός ειδικός, δεν πρέπει να έχει οπωσδήποτε την έγκριση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα μπορούσε να είναι έργο των μυστικών υπηρεσιών FSB. Όσο για το μέγεθος των πληγμάτων, εκτιμά ότι η βλάβη μπορεί να αποκατασταθεί και μάλιστα σχετικά γρήγορα.

«Αυτά που ακούγονται, ότι οι αγωγοί έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, είναι ανοησίες», λέει. «Για την επισκευή τους δεν θα χρειαστεί παραπάνω από ένας μήνας. Μετά την επισκευή δεν θα έχουν 50 χρόνια λειτουργίας, όπως σχεδιάζονταν αρχικά, θα έχουν 30 – 40 χρόνια ζωής». Αλλά «μπορούν να τεθούν και πάλι σε λειτουργία».