Γερμανία: Έρχεται ο διάδοχος του εισιτηρίου των 9 ευρώ

Νέο εισιτήριο για τις δημόσιες συγκοινωνίες με σταθερή μηνιαία χρέωση, στο πρότυπο του εισιτηρίου των 9 ευρώ που ίσχυε τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, θα κυκλοφορήσει στη Γερμανία, με τα πρώτα σενάρια πάντως να θέλουν την τιμή του να είναι πιο αυξημένη.

Οι φθηνότερες συγκοινωνίες εντάσσονται στο νέο πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε το Βερολίνο την Κυριακή. Η Γερμανία θα διαθέσει 65 δισεκατομμύρια ευρώ για το τρίτο πακέτο στήριξης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και των υψηλών τιμών ενέργειας. Τα νέα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν προτάσεις για επέκταση των φθηνών εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η προηγούμενη εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ως «μία από τις καλύτερες ιδέες» και ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Έδωσε τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να κάνουν χρήση όλων των μορφών δημόσιων συγκοινωνιών, εκτός από τα τρένα μεγάλων αποστάσεων, κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου μήνα (Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου) έναντι σταθερής χρέωσης ύψους 9 ευρώ, αντί 85-90 που ήταν στο Βερολίνο ή 115 στο Αμβούργο.

Το πλαίσιο της νέας καμπάνιας θα είναι παρόμοιο, αν και η τιμή του εισιτηρίου δεν θα είναι τόσο φθηνή. Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη για μια τιμή του μηνιαίου πάσου, αλλά έχει υποδείξει ένα εύρος τιμών μεταξύ 49 και 69 ευρώ. «Τα σχεδόν δωρεάν δημόσια μέσα μεταφοράς δεν είναι κάτι που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά μακροπρόθεσμα», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, εκτιμώντας το κόστος του μέτρου σε ετήσια βάση στα 14 δισ. ευρώ. Το Βερολίνο στοχεύει στην «έγκαιρη» εισαγωγή του διαδόχου του εισιτηρίου των 9 ευρώ.

Και σε άλλες χώρες πραγματοποιούνται εκστρατείες για φθηνότερες μετακινήσεις, μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Η Αυστρία παρουσίασε το λεγόμενο KlimaTicket στα τέλη του 2021, προσφέροντας απεριόριστη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς έναντι ετήσιας χρέωσης. Την περασμένη εβδομάδα, στην Ισπανία άρχισαν να προσφέρονται δωρεάν τριμηνιαία εισιτήρια τρένων.

Όπως ανέδειξε πρόσφατο ρεπορτάζ της Καθημερινής το φθηνό εισιτήριο που εφαρμόστηκε σε όλη τη Γερμανία για τρεις μήνες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, βοήθησε στη συγκράτηση του ανερχόμενου πληθωρισμού κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σίγουρα σημαντική ήταν η βοήθεια στα πιο αδύνατα οικονομικά στρώματα.

Ακόμη, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία το ένα πέμπτο των Γερμανών χρησιμοποίησε τακτικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς για πρώτη φορά χάρη στο εισιτήριο των 9 ευρώ. Επίσης, καταγράφηκε αύξηση 42% στα σιδηροδρομικά ταξίδια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από την COVID-19.

Περιβαλλοντικά οφέλη
Πέρα, από την εξοικονόμηση πετρελαίου και αερίου, το εισιτήριο των 9 ευρώ είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 1,8 εκατ. τόνους, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Γερμανικών Μεταφορικών Εταιρειών (VDV).

Συνολικά, εκτιμάται ότι από την εισαγωγή του την 1η Ιουνίου έως και το τέλος Αυγούστου, πωλήθηκαν περίπου 52 εκατομμύρια εισιτήρια των 9 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο Guardian.