Γερμανία: Απαγορεύει από το 2024 τη θέρμανση με πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα νέα κτήρια

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

Η Γερμανία θα απαγορεύσει τη θέρμανση με φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε νέα ή ανακαινισμένα κτήρια από το επόμενο έτος και πιθανότατα θα αυξήσει τις επιδοτήσεις για να στηρίξει τη σταδιακή κατάργησή τους, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Σύντομα αναμένεται νέος νόμος που θα απαιτεί από τα νέα κτίρια να προμηθεύονται τα δύο τρίτα της θέρμανσής τους από ανανεώσιμες πηγές, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο κτιριακός τομέας της Γερμανίας αποτελεί το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας και έχει επανειλημμένα χάσει τον στόχο μείωσης.

Ένας τομέας στήριξης θα είναι οι αντλίες θερμότητας – οι οποίες χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για να αντλούν θερμότητα από το εξωτερικό για τη θέρμανση του σπιτιού και το ζεστό νερό – έτσι ώστε οι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα να εξακολουθούν να μπορούν να αγοράζουν την τεχνολογία, δήλωσε ο Χάμπεκ. Η Γερμανία προσφέρει επί του παρόντος επιδοτήσεις που φτάνουν το 45% της τιμής μιας αντλίας, εάν αυτή αντικαταστήσει έναν παλιό λέβητα πετρελαίου.