Γερμανία: Διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά χάκερ που συνδέονται με τη Ρωσία

Πιστεύεται ότι ευθύνονται για μια μεγάλη επίθεση στο βρετανικό ΕΣΥ αλλά και για επιθέσεις εναντίον εταιρειών και οργανισμών σε όλον τον κόσμο

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ταυτοποίησαν τα κυριότερα μέλη ενός διεθνούς δικτύου χάκερ που συνδέονται με τη Ρωσία και πιστεύεται ότι έχουν βάλει στο στόχαστρο περισσότερες από 600 εταιρείες και οργανισμούς σε όλον τον κόσμο.

Η επιχείρηση διενεργήθηκε σε συνεργασία με το FBI και τη Europol, ενώ στις έρευνες συμμετείχαν επίσης οι αστυνομικές αρχές της Ουκρανίας και τη Ολλανδίας.

Το δίκτυο πιστεύεται ότι ευθύνεται για μια μεγάλη επίθεση στο βρετανικό σύστημα υγείας το 2017 αλλά και για μικρότερες επιθέσεις εναντίον εταιρειών και οργανισμών σε όλον τον κόσμο, όπως το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ντίσελντορφ και ο όμιλος μέσων ενημέρωσης Funke, το 2020.

Έπειτα από πολυετείς έρευνες, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε εφόδους στη Γερμανία και την Ουκρανία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της δικαστικής αστυνομίας της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας, που είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης. Εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών υπόπτων που φέρονται ότι έχουν «δεσμούς με τη Ρωσία».

Το δίκτυο, που χρησιμοποιούσε διάφορα προσωνύμια, όπως Indrik Spider ή DoppelSpider κατηγορείται για «ψηφιακό εκβιασμό» και «δολιοφθορά ηλεκτρονικών συστημάτων». Μόλυνε τους υπολογιστές των θυμάτων του με ένα λογισμικό που ζητά λύτρα (ransomware) με στόχο να αποσπάσει σημαντικά χρηματικά ποσά.

Η υπόθεση καταδεικνύει «το διεθνή χαρακτήρα των κυβερνοεπιθέσεων, των δραστών και των θυμάτων τους» ανέφερε ο υπεύθυνος αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο της γερμανικής αστυνομίας, Μάρκους Χάρτμαν. «Όμως η επιτυχία της επιχείρησής μας αποδεικνύει επίσης ότι και εμείς, οι δυνάμεις της τάξης, είμαστε ικανοί να δρούμε σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε.

Τους τελευταίους μήνες πολλοί γερμανικοί ιστότοποι, μεταξύ των οποίων και εκείνοι αεροπορικών εταιρειών, έχουν δεχτεί παρόμοιες επιθέσεις για τις οποίες οι αρχές θεωρούν ότι ευθύνονται ομάδες Ρώσων χάκερ. Eπιθέσεις είχαν καταγραφεί και στο παρελθόν, το 2015 εναντίον της Μπούντεσταγκ και εναντίον του γραφείου της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ