Γερμανία : Η ασφάλιση υγείας σας θα είναι πολύ πιο ακριβή

Η ασφάλιση υγείας θα μπορούσε να γίνει πιο ακριβή το 2023. Ο υπουργός Lauterbach θέλει να καλύψει το οικονομικό κενό στα ταμεία με υψηλότερη πρόσθετη συνεισφορά. Τι είναι και τι σημαίνει.

Τι γίνεται με τις εισφορές σε μετρητά;


Αυτό προβλέπουν τα σχέδια του υπουργού Υγείας Karl Lauterbach (SPD), τα οποία συζητήθηκαν στην Bundestag αυτήν την Παρασκευή. Αυτή τη στιγμή, το 14,6 τοις εκατό του ακαθάριστου μισθού πηγαίνει στην ασφαλιστική εταιρεία υγείας. Αυτό είναι το λεγόμενο ποσοστό γενικής εισφοράς.

Επιπρόσθετα, οφείλεται πρόσθετη εισφορά, η οποία ποικίλλει από ασφαλιστική εταιρεία σε ασφαλιστική εταιρεία υγείας. Κατά μέσο όρο, η πρόσθετη συνεισφορά είναι 1,3 τοις εκατό. Από το 2023 θα πρέπει να αυξηθεί – κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Ο εργοδότης πληρώνει το μισό και ο εργαζόμενος το άλλο μισό.

Πόσα περισσότερα πρέπει να πληρώσει ο ασφαλισμένος;


Αυτό εξαρτάται από τον μισθό . Ας υποθέσουμε ότι ο μεικτός μισθός είναι 4.000 ευρώ το μήνα. Τότε θα έπρεπε να πληρώνονται περίπου 70 ευρώ περισσότερα ετησίως για ασφάλιση υγείας, που υπολογίζει ο ΑΟΚ για παράδειγμα. Στα 3.000 ευρώ είναι περίπου 55 ευρώ. Και η ταμειακή ΤΚ ανακοινώνει ότι στα 3.500 ευρώ προστίθενται περίπου 63 ευρώ.

Εάν ένα ταμείο αυξήσει την πρόσθετη εισφορά του, ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα να μεταπηδήσει σε άλλο. Ο υπουργός Lauterbach υπερασπίστηκε αυτή την αύξηση κατά τη συζήτηση στην BundestagΟ εμπειρογνώμονας υγείας του FDP Andrew Ullmann λέει ότι φυσικά δεν του αρέσει να εισάγει υψηλότερες πρόσθετες συνεισφορές. Ωστόσο, δεν υπάρχει εναλλακτική. Άλλωστε, τα ταμεία θα είχαν έλλειμμα την επόμενη χρονιά.

Γιατί όλα γίνονται και πάλι πιο ακριβά;


Διότι οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας θα έχουν έλλειμμα 17 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Ο Λάουτερμπαχ το αποκαλεί αυτό «ένα κληρονομικό έλλειμμα», το οποίο μπορεί να γίνει κατανοητό ως κριτική στον προκάτοχό του Γενς Σπαν (CDU). Ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι παρά το έλλειμμα αυτό δεν θέλει να περικόψει καμία υπηρεσία υγείας.

Κριτική στον Λάουτερμπαχ έρχεται και από τα ταμεία.

Εκπρόσωπος του ΑΟΚ λέει ότι το έλλειμμα δισεκατομμυρίων σας μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν θα είναι επαρκής η αύξηση της πρόσθετης εισφοράς κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.


Θα πρέπει. Τα ταμεία έχουν δημιουργήσει αποθεματικά και θα πρέπει τώρα να έχουν πρόσβαση σε αυτά, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που συζητήθηκε σήμερα στην Bundestag. Οι ταμειακές μηχανές θα πρέπει να εξαντλήσουν τις οικονομίες τους για να αντισταθμίσουν το έλλειμμα των 17 δισ. ευρώ.

Αλλά σχεδιάζεται επίσης ότι θα πρέπει να ξοδεύουν λιγότερα στο μέλλον, για παράδειγμα σε αμοιβές. Μέχρι στιγμής, οι γιατροί έχουν λάβει μπόνους όταν αναλαμβάνουν νέους ασθενείς. Αυτό το ασφάλιστρο πρόκειται να καταργηθεί, κάτι που θα ανακουφίσει επίσης τα μετρητά. Οι γιατροί το επικρίνουν – γιατί για αυτούς σημαίνει μείωση των αμοιβών.

Πόσο κερδίζουν οι γιατροί;


Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το ιατρείο γενικής ιατρικής βγάζει 252.000 ευρώ καθαρό εισόδημα ετησίως – μείον, για παράδειγμα, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και τις ασφάλειες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας Lauterbach υπερασπίζεται τις προγραμματισμένες περικοπές στους γιατρούς.

Ο Lauterbach σχεδιάζει επίσης περικοπές στους κατασκευαστές φαρμάκων. Εάν φέρουν ένα νέο φάρμακο στην αγορά, μπορούν να ορίσουν οι ίδιοι την τιμή για ένα χρόνο. Στο μέλλον θα πρέπει να είναι μόνο μισό