Γερμανία: Ο επικεφαλής της IG Metall ζητά 4ήμερη εβδομάδα

Με  αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά αυτή τη Δευτέρα, ο ηγέτης του IG Metall Γιερκ Χόφμαν ζήτησε για άλλη μια φορά τετραήμερη εβδομάδα για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία.

«Πρώτα απ’ όλα, χρειαζόμαστε την τετραήμερη εβδομάδα για επαγγέλματα στα οποία δεν είναι δυνατή η εργασία στο σπίτι, όπως στα εργοτάξια, και για την εκ περιτροπής εργασία», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου στην Bild am Sonntag.

«Στη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρολογικού υλικού, η εβδομαδιαία εργασία είναι 35 ώρες. Στη βιομηχανία χάλυβα, οι μετακινούμενοι εργάζονται μόνο 33,6 ώρες την εβδομάδα και στη συνέχεια πρέπει να εργαστούν 13 επιπλέον βάρδιες κατά τη διάρκεια του έτους για να φτάσουν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας» Έτσι, το άλμα σε μια εβδομάδα 32 ωρών σε τέσσερις ημέρες δεν είναι πολύ μεγάλο. Επιπλέον, η τετραήμερη εβδομάδα αυξάνει την παραγωγικότητα και την ικανοποίηση από την εργασία.

Σύμφωνα με τον Χόφμαν, αυτό το μοντέλο χρόνου εργασίας δεν θα αποτελούσε πρόσθετη πρόκληση για την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων που επικρατεί στη Γερμανία. Επειδή ο όγκος των εργασιών θα μπορούσε να αυξηθεί ως αποτέλεσμα. Διότι με μια τετραήμερη εβδομάδα με 32 ώρες εργασίας, «πολύ περισσότερες γυναίκες θα ήταν πρόθυμες να επιστρέψουν στην εργασία πλήρους απασχόλησης, επειδή αυτό το μοντέλο λειτουργεί και με την οικογένεια».

Η Συνομοσπονδία Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών (BDA) βλέπει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. «Σημαντικά λιγότερη εργασία με πλήρη μισθολογική αποζημίωση – από οικονομική άποψη, πρόκειται για υπολογισμό της γαλακτοπαραγωγής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Στέφεν Κάμπετερ στην εφημερίδα «Bild am Sonntag». «Μόνο με περισσότερο Bock στην εργασία και την καινοτομία θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε μακροπρόθεσμα το κράτος πρόνοιας και την προστασία του κλίματος» Από την άλλη πλευρά, o Κάμπετερ ήταν ανοιχτός σε τετραήμερες εβδομάδες με τον ίδιο αριθμό ωρών. «Αν είναι δυνατόν να μοιραστούν οι 39 ώρες την εβδομάδα σε τέσσερις ημέρες – επίσης καλό. Είμαστε πολύ υπέρ της ελαστικοποίησης του νόμου περί ωραρίου εργασίας».

Επικρίσεις ασκήθηκαν και από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Κρίστιαν Ντιρ: «Δεδομένης της κραυγαλέας έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων, η πρόταση για τετραήμερη εβδομάδα είναι ακατανόητη. Οι μικρότερες ώρες εργασίας δεν θα ενίσχυαν την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας, αλλά θα την έβλαπταν», δήλωσε στην εφημερίδα Funke Mediengruppe. Επιπλέον, η υπόθεση ότι οι άνθρωποι εργάζονται πιο παραγωγικά σε μια τετραήμερη εβδομάδα δεν μπορεί να μεταφερθεί σε πολλούς τομείς. «Για παράδειγμα, στην υγειονομική περίθαλψη ή την παιδική φροντίδα, είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στο χώρο. Οι ώρες εργασίας δεν μπορούν να αντισταθμιστούν, λέει ο Ντιρ.