Γερμανία: Σοκ στους καταναλωτές αερίου από νέα εισφορά – Πληρώνουν το 90% των ζημιών των παρόχων

Το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές στη Γερμανία, μετά από απόφαση της κυβέρνησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να μετακυλήσει στους πολίτες το αυξημένο κόστος φυσικού αερίου, το οποίο σήμερα επωμίζονται οι πάροχοι με μια έκτακτη εισφορά με ισχύ από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

500 -1.000 ευρώ η επιβάρυνση για μια μέση οικογένεια

Όπως δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ζητήματα Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ κάθε νοικοκυριό θα αναγκαστεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο να πληρώσει επιπλέον στις ήδη αυξημένες τιμές από 1,5 και μέχρι 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Με δεδομένο ότι μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει περίπου 20.000 κιλοβατώρες το χρόνο το κόστος θα φθάσει, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, από τα 500 μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

Γιατί κρίθηκε αναγκαία η επιβάρυνση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία στην παροχή φυσικού αερίου οδήγησαν τους ενεργειακούς κολοσσούς στη Γερμανία, όπως την Uniper να προμηθευθούν ακριβότερο φυσικό αέριο από αλλού. Ωστόσο, βάσει των συμβολαίων δεν τους επιτρέπονταν να μετακυλήσουν τις οικονομικές τους ζημιές στους καταναλωτές. Η απόφαση της κυβέρνησης ουσιαστικά τους λύνει να χέρια να το πράξουν από τον Οκτώβριο. Η επιβάρυνση είναι απαραίτητη, διαμηνύει το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, για να διασφαλιστεί η παροχή αερίου τον ερχόμενο χειμώνα. Χωρίς αυτή οι πάροχοι φυσικού αερίου θα κινδύνευαν με κατάρρευση.

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση οι πάροχοι φυσικού αερίου αποκτούν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν στους πολίτες το 90% του επιπλέον κόστους και μάλιστα κατά το ίδιο ποσό ανά κιλοβατώρα, ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίο έχουν υπογράψει συμβόλαιο.

Σκέψεις για οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Φράτσερ υπολογίζει με τριπλασιασμό του κόστους θέρμανσης με φυσικό αέριο σε σύγκριση με το 2021 και τάσσεται υπέρ της οικονομικής στήριξης οικονομικά ασθενέστερων.

Υπενθυμίζεται ότι ότι πρόσφατα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε υποσχεθεί ότι δεν θα αφήσει κανένα πολίτη στην τύχη του. Το Βερολίνο σχεδιάζει εκτός από την αύξηση του επιδόματος ενοικίου, εφ΄ άπαξ καταβολή 300 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο το Σεπτέμβριο καθώς και την καταβολή 100 ευρώ για κάθε παιδί μέσα στον Ιούλιο.