Γερμανία: Τεράστια έλλειψη εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρας

  • Στα σχολεία της Γερμανίας υπάρχει η μεγαλύτερη εδώ και 50 χρόνια έλλειψη καθηγητών. Ξένοι εκπαιδευτικοί ίσως να ήταν μια λύση, αλλά η γραφειοκρατία βάζει φρένο

Αν βαθμολογούνταν το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, μάλλον θα έπαιρνε κάτω από τη βάση. Στα σχολεία πέφτουν οι σοβάδες από τους τοίχους, οι τουαλέτες είναι παραμελημένες, τα γυμναστήρια συχνά κλειστά για επισκευές. Mαθήματα ακυρώνονται και η ψηφιοποίηση προχωρά απελπιστικά αργά.

Όλο και περισσότεροι μαθητές κινδυνεύουν να μην προχωρήσουν. Η πανδημία αποκάλυψε τις πολλές αδυναμίες του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος, κατά ειρωνικό τρόπο σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, όπως αναφέρει στο άρθρο της η Deutsche Welle.

  • Τα σχολεία ωστόσο υποφέρουν περισσότερο από τις μεγάλες ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές. «Αυτή τη στιγμή εκτιμούμε ότι υπάρχουν 30.000 έως 40.000 κενές θέσεις. Σύμφωνα όμως με τη Διάσκεψη των Υπουργών Παιδείας, λείπουν 12.000 θέσεις εργασίας. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην αξιολόγηση», λέει στην DW η Ντάγκμαρ Βολφ, επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης του ιδρύματος Ρόμπερτ Μπος.

Ο επικεφαλής του Συλλόγου Γερμανών Εκπαιδευτικών βλέπει τρεις κύριες αιτίες για την άσχημη αυτή κατάσταση.

  • Πρώτον, οι πολιτικοί αντέδρασαν πολύ αργά στην αύξηση των γεννήσεων που συνεχίζεται εδώ και δώδεκα χρόνια. Δεύτερον, τα τελευταία 20 με 30 χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη μείωση των θέσεων εκπαιδευτικών. «Και τρίτον, υπήρξαν μετακινήσεις προσφύγων. Όπως τώρα, ήρθαν από την Ουκρανία 200.000 επιπλέον παιδιά μέσα σε ένα χρόνο. Τα σχολεία δεν ήταν προετοιμασμένα για αυτό», επισημαίνει.

Τι Μπορεί Να Γίνει;

  • Εκτιμάται ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, μια και ως το 2030 θα υπάρχουν πάνω από 80.000 κενές θέσεις. Επιπλέον, υπάρχουν ελλείψεις σχολικών κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και σχολικών συμβούλων για την προώθηση της ένταξης των αλλοδαπών.

Τι μπορεί όμως να γίνει; Το συνδικάτο για την εκπαίδευση και την επιστήμη GEW κατέθεσε πρόσφατα ένα σχέδιο 15 σημείων. Σε αυτό ζητά να σπάσει ο γόρδιος δεσμός της γραφειοκρατίας.

  • Να γίνει πιο εύκολη η πρόσληψη διοικητικού προσωπικού και ειδικών πληροφορικής με σκοπό να «απαλλάξει τους δασκάλους από μη εξειδικευμένα καθήκοντα». Ακόμα το συνδικάτο προτείνει υψηλότερους μισθούς, καλύτερο σχολικό εξοπλισμό, αλλά και βοήθεια από το εξωτερικό.