
Γερμανία: Το 25% των πολιτών είναι μετανάστες – Ένας στους 4 πολίτες που ζει στη Γερμάνια εχει ιστορικό μετανάστευσης σύμφωνα με τη Destatis
H γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) ανακοίνωσε ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες που ζει στη Γερμανία έχει ιστορικό μετανάστευσης, είτε έχει γεννηθεί αλλού είτε είναι άμεσος απόγονος μεταναστών.
«Αυτό ισοδυναμεί με 20,2 εκατομμύρια ανθρώπους ή το 24,3% του συνολικού πληθυσμού», σύμφωνα με τον Destatis.
Γερμανία: Το 25% των πολιτών είναι μετανάστες
Ο οργανισμός όρισε άτομα με ιστορικό μετανάστευσης, όπως εκείνους που μετανάστευσαν οι ίδιοι στη Γερμανία από το 1950, καθώς και τους άμεσους απογόνους τους ως «δεύτερη γενιά».
O αριθμός των ατόμων με μεταναστευτική καταγωγή αυξήθηκε κατά 6,5% ή 1,2 εκατομμύρια το 2022.
Η μετανάστευση των προσφύγων έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό, ειδικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Έτσι, ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν πρόσφατα στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 7,3%, κυρίως λόγω προσφύγων από την Ουκρανία, τη Συρία και το Αφγανιστάν, περισσότερο από τον αριθμό των απογόνων που γεννήθηκαν στη Γερμανία από γονείς μετανάστες, ο οποίος αυξήθηκε κατά 4%.
Ολοένα περισσότεροι Ρώσοι ζητούν άσυλο στη Γερμανία
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης Ασύλου το πρώτο τρίμηνο του 2023 ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία όσοι περίπου Ρώσοι πολίτες είχαν ζητήσει άσυλο όλο το 2022.
Ολοένα περισσότεροι Ρώσοι πολίτες συνεχίζουν να καταφεύγουν στη Γερμανία ζητώντας άσυλο. Όταν πρόκειται ειδικά για νεαρούς άνδρες ο βασικός στόχος είναι ένας: να αποφύγουν έτσι την υποχρέωση στράτευσης στην χώρα τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με γερμανικό διαδικτυακό πόρταλ Table Media, το οποίο επικαλείται επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ασύλου από τον Ιανουνάριο μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2023, υποβλήθηκαν στις γερμανικές αρχές 2.381 αιτήσεις ασύλου από Ρώσους.
Συγκριτικά, το 2022 είχαν υποβληθεί συνολικά 2.851 σχετικές αιτήσεις.
Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι ενώ πέρυσι το 59% των αιτήσεων για παροχή ασύλου είχε υποβληθεί από άνδρες, φέτος το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου ήδη στο 64%.
Πηγή: ATSH-DPA