Γερμανία: Το 60% των βιομηχανιών προβλέπουν μειωμένη παραγωγή το 2023 λόγω ενεργειακού κόστους

Απαισιόδοξα μηνύματα για το 2023 στέλνουν οι βιομήχανοι της Γερμανίας, εν μέσω της ανησυχίας για τις υψηλές τιμές ενέργειας που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου IW, σε 49 ενώσεις βιομηχανιών που ερωτήθηκαν σχετικά οι 30 αναμένουν μειωμένη παραγωγή για το 2023 ενώ μόλις 13 ανέφεραν πως προβλέπουν αύξηση της παραγωγής για το επόμενο έτος.

Σχεδόν 40 ενώσεις που συμμετείχαν στην έρευνα υποστήριξαν πως οι τρέχουσες επιχειρηματικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί σχετικά με το προηγούμενο έτος, όταν οι περισσότεροι εκτιμούσαν πως έχουν περάσει τα χειρότερα από την πανδημία του κορονοϊού. Με τον πληθωρισμό σε ιστορικά υψηλά, η γερμανική οικονομία δεν έχει ανακάμψει, σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από τα μέσα Νοεμβρίου έως και τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του IW, Μάικλ Γκρέμλινγκ, δήλωσε πως «οι επιχειρήσεις δεν αναμένουν πως οι υψηλές τιμές ενέργειας θα πέσουν στα προ κρίσης επίπεδα για το επόμενο μέλλον. Αυτό επιδεινώθει τεράστια τις προοπτικές για το επόμενο έτος».