Γερμανία: »Όλα έτοιμα» για την γρήγορη ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Γερμανία έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες για μια γρήγορη διαδικασία επικύρωσης σε περίπτωση που η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη των δύο χωρών για εγγυήσεις ασφαλείας, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η Γερμανία έχει προετοιμάσει τα πάντα για μια γρήγορη διαδικασία επικύρωσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών με τους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί συμφώνησαν σε δείπνο το Σάββατο ότι δεν πρέπει να υπάρχει γκρίζα ζώνη μεταξύ του χρόνου υποβολής της αίτησης και του χρόνου ένταξης.

«Εάν αποφασίσουν να ενταχθούν, μπορούν να ενταχθούν γρήγορα… Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τους δώσουμε εγγυήσεις ασφαλείας, δεν πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος, μια γκρίζα ζώνη, όπου το καθεστώς τους θα είναι ασαφές», είπε.

Η Μπέρμποκ αναφερόταν στην περίοδο επικύρωσης που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι σκανδιναβικές χώρες δεν θα προστατεύονται ακόμη από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο εγγυάται ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση σε όλους.