Γιατί δεν πρέπει να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας

Το να διψάτε το βράδυ αποτελεί σημάδι ότιν δεν ενυδατώνεστε επαρκώς κατά την διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να διακόπτετε τον ύπνο σας και να επιβαρύνετε, έτσι, την υγεία σας. Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική σας υγεία. Μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να βλάψει τη λειτουργία του εγκεφάλου και του εντέρου σας, σημειώνει το MindBodyGreen.

Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Physiology εξηγεί ότι ο ύπνος επηρεάζει την ανοσολογική μνήμη και λειτουργία. Όταν έχετε έλλειψη ύπνου, μεταβάλλεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία αυξάνει τη φλεγμονή και αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, εξηγεί το Communications Biology.

Νερό νύχτα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει νυκτουρία (ούρηση αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας), η οποία διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου. Σας κάνει πιο επιρρεπείς στις πτώσεις, αυξάνει τις πιθανότητες κατάθλιψης και μειώνει την εστίαση και την παραγωγικότητα.

Τι ώρα πρέπει να σταματήσετε να πίνετε πριν από τον ύπνο;

Εν ολίγοις, δεν υπάρχει καλύτερη ώρα για να σταματήσετε να πίνετε νερό πριν από τον ύπνο, καθώς η πρόσληψη νερού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εάν είστε αφυδατωμένοι, η κατανάλωση νερού μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, η οποία επηρεάζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2014.

Νερό νύχτα

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση νερού πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση και ενδεχομένως να μειώσει τον πόνο και τις κράμπες, εξηγεί το Healthline. Ωστόσο, αν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας με την ανάγκη να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, αυτό είναι ένα διακριτικό σύνθημα ότι πίνετε πολύ.

Αντιθέτως, επικεντρωθείτε στην ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση νερού το βράδυ. Συνιστάται στις γυναίκες να πίνουν περίπου 11,5 φλιτζάνια νερό την ημέρα, ενώ οι άνδρες χρειάζονται 15,5 φλιτζάνια την ημέρα, σύμφωνα με τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ και όσα αναφέρει η Mayo Clinic. Λάβετε, ωστόσο, υπόψη σας ότι η πρόσληψη νερού μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας και την ηλικία.

Ως γενικό κανόνα, προσπαθήστε να σταματήσετε να πίνετε νερό 3 έως 4 ώρες πριν από τον ύπνο, προτείνει η ουρολόγος Vannita Simma-Chiang στο MindBodyGreen. Ωστόσο «κάθε φορά που νιώθετε δίψα ή ο λαιμός σας είναι στεγνός, είναι καλή ιδέα να πίνετε νερό», παραδέχεται η Simma-Chiang. Αν συμβεί αυτό, κάντε μια τελευταία στάση στην τουαλέτα πριν πέσετε για ύπνο.