Γιατί τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά το Πάσχα

Κάθε χρόνο τσουγκρίζουμε αυγά το Πάσχα. Γιατί όμως;

Για τους περισσότερους Έλληνες, το Πάσχα δεν είναι ολοκληρωμένο, αν στο τέλος του τραπεζιού δεν τσουγκρίσουν αυγά βαμμένα κόκκινα -ή και σε άλλα χρώματα- μέχρι να αναδειχτεί ο νικητής.

Η διαδικασία αυτή συνήθως λαμβάνει χώρα το βράδυ της Ανάστασης και έπειτα ξανά το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα και πρόκειται για μια μακρόχρονη λαογραφική παράδοση που φαίνεται να κρατάει αιώνες.

Το αυγό είναι γενικά κατ’ εξοχήν πασχαλινό σύμβολο και δε χρησιμοποιούνται μόνο για το τσούγκρισμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το κυνήγι των σοκολατένιων αυγών (κυρίως στο εξωτερικό), καθώς και το δικό μας «έθιμο της Χάσκας», με το αυγό δεμένο πάνω στον πλάστη με τη βοήθεια ενός σχοινιού.

Γιατί τσουγκρίζουμε αυγά το Πάσχα – Η ιστορία

Το αυγό, ως σύμβολο της αναγέννησης, υιοθετήθηκε από τους πρώτους χριστιανούς για να δηλώσει την Ανάσταση του Ιησού. Την ίδια στιγμή, το βρασμένο αυγό συμβολίζει το σταυρικό θάνατο του Χριστού, ενώ το τσόφλι αποτελεί τον τάφο του.

Τσουγκρίζοντας, λοιπόν, τα αυγά την ημέρα της Ανάστασης, «σπάμε» το κάλυμμα του τάφου, για να υποδεχτούμε τον Ιησού, όπως ακριβώς το κλωσσόπουλο σπάει το κέλυφος του αυγού και βγαίνει στο φως της ζωής.

Ο λόγος που παραδοσιακά βάφουμε το αυγό κόκκινο είναι επειδή το κόκκινο χρώμα ήταν ταυτισμένο, ήδη από τα προχριστιανικά χρόνια, με την ανανέωση και την ανθοφορία της φύσης. Βεβαίως, με τη σταύρωση του Ιησού, το κόκκινο χρώμα ταυτίστηκε και με το κόκκινο χρώμα που είχε το αίμα του.

Αν και οι ρίζες του βαψίματος των αυγών δεν είναι γνωστές (ιστορικές αναφορές συναντάμε ήδη από τους αρχαίους πολιτισμούς σε Ελλάδα, Κίνα και Αίγυπτο), το τσούγκρισμα των αυγών γινόταν στην Ευρώπη τουλάχιστον από τον Μεσαίωνα, σύμφωνα με την επικρατέστερη αντίληψη.

Μεγάλη σημασία το τσούγκρισμα των αυγών φαίνεται να είχε ήδη από τον 14ο αιώνα, καθώς υπάρχουν αναφορές για την τήρηση του εθίμου στο Ζάγκρεμπ, κατά τον εορτασμό του Πάσχα. Άλλη λαογραφική μελέτη αναφέρει το ίδιο έθιμο στην Πολωνία του 15ου αιώνα. Περίπου δύο αιώνες αργότερα, το έθιμο μεταφέρθηκε στη βόρεια Αμερική.

Μια άλλη, επικρατούσα άποψη θεωρεί πως το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών έχει τις ρίζες του ήδη από τη βυζαντινή αυτοκρατορία και λέγεται πως καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη βυζαντινή αυλή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο και τη μητέρα του Αγία Ελένη, σε μια επίσημη τελετή που γινόταν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Οι παριστάμενοι τσούγκριζαν μεταξύ τους τα αυγά και ακολουθούσε το πασχαλινό τραπέζι.