Δείτε LIVE την ρωσική παρέλαση από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει ομιλία μετά την παρέλαση με αφορμή τον εορτασμό της μεγάλης «Ημέρας της Νίκης» κατά των Ναζί το 1945. Την ίδια ώρα η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία εισέρχεται στην 75η ημέρα και η Δύση περιμένει με αγωνία να δει τι σχεδιάζει ο Ρώσος πρόεδρος.

Δείτε live εικόνα από την παρέλαση στη Μόσχα:

Επίδειξη ισχύος από Πούτιν

Η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη ρωσική πρωτεύουσα είναι μια ευκαιρία για επίδειξη ισχύος.

Πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου θα πετάξουν τα υπερηχητικά μαχητικά, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160, και για πρώτη φορά από το 2010, το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Περίπου 11.000 στρατιωτικοί θα παρελάσουν στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με 131 είδη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως το διηπειρωτικό βαλλιστικό σύστημα Iars RS-24, που θα μπορούσε να εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους και το σύστημα Iskander, πιο μικρής εμβέλειας.

Παράλληλα πολεμικά αεροπλάνα θα πετάξουν πάνω από τη Μόσχα σε σχηματισμό «Ζ» – το σύμβολο της υποστήριξης της εισβολής – ενώ αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν στις πρόσφατες μάχες στα ουκρανικά εδάφη θα παρελάσουν στην Κόκκινη Πλατεία με τα τεθωρακισμένα τους.

Κλιμάκωση ή αποκλιμάκωση από τον Πούτιν

Στην αρχή του πολέμου οι στρατιωτικοί αναλυτές είχαν ορίσει την 9η Μαΐου ως την ημερομηνία ορόσημο για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Έκτοτε ο ρωσικός στρατός υπέστη σημαντικές απώλειες και κατέγραψε αποτυχίες στους αρχικούς σχεδιασμούς του.

«Με την τρέχουσα δύναμη που διαθέτουν, η προέλαση που επιχειρούν τώρα είναι το μόνο που τους έχει απομείνει», είπε ο Τζέφρι Έντμοντς, πρώην διευθυντής για τη Ρωσία στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και ανώτερος αναλυτής στο thinktank, CNA.

«Οι στρατιώτες δεν αναρρώνουν τόσο γρήγορα από μια τόσο καταστροφική απώλεια. Και δεδομένου του πόσο αποτελεσματικοί ήταν οι Ουκρανοί με την υποστήριξή μας, απλά δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι το ενδεικτικό για το πού πάει αυτό» υποστήριξε.

Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους εκτιμούν ότι ο Πούτιν προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση «Η Ρωσία έχει ήδη προχωρήσει σε μυστική κινητοποίηση και ετοιμάζεται να ανακοινώσει ανοιχτή κινητοποίηση στο εγγύς μέλλον», είχε δηλώσει ο Kyrylo Budanov, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του πριν λίγες μέρες. «Είμαι πολύ περίεργος: πώς θα το εξηγήσουν αυτό στους δικούς τους ανθρώπους;» αναρωτήθηκε.