Διασπάται ο φαρμακευτικός κολοσσός Bayer;

Οι φήμες ότι η Bayer ίσως διασπαστεί μετά την πρόωρη αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου της που προκλήθηκε από την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας Monsanto, φουντώνουν στη Γερμανία, οδηγώντας σε κατακραυγή από τα συνδικάτα αλλά και σε άνοδο των τιμών των μετοχών.

Την Τετάρτη, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει πρόωρα τον διευθύνοντα σύμβουλο Werner Baumann, φέρνοντας στη θέση του τον πρώην επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας Roche, Bill Anderson. Η δημοτικότητα του Baumann είχε υποστεί πολλά πλήγματα, ιδίως στα μάτια των μετόχων λόγω των χαμηλών τιμών διαπαραγμάτευσης της εταιρείας και της προβληματικής εξαγοράς της Monsanto.

Η θητεία του Baumann επρόκειτο να λήξει το 2024, αλλά τελικά ο Anderson θα αναλάβει το τιμόνι από τον Ιούνιο.

Η Bayer αποτελείται από τρεις τομείς – φαρμακευτικά προϊόντα, καταναλωτική υγεία και επιστήμη καλλιεργειών. Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Baumann, κυκλοφόρησαν φήμες ότι έπεται διάσπαση.

Το γερμανικό συνδικάτο IGBCE αντέδρασε στην είδηση αντιτιθέμενο σε οποιαδήποτε διάσπαση τμημάτων και προειδοποιώντας ότι η εταιρεία δεν πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις του ακτιβισμού των hedge funds.

«Από την άποψη των εργαζομένων, η Bayer με τους τρεις πυλώνες της είναι τέλεια τοποθετημένη για τις προκλήσεις του μέλλοντος», δήλωσε στο taz το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της IGBCE Francesco Grioli.

«Μπορείτε να διαχειριστείτε τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας μόνο με μια εταιρική πολιτική που βασίζεται στη διαφοροποίηση των κινδύνων και τη βιωσιμότητα – όχι στα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου», δήλωσε ο Grioli.

Προηγουμένως, εσωτερικά έγγραφα είχαν διαρρεύσει σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, τα οποία υπολογίζουν την πιθανή προστιθέμενη αξία μιας διάσπασης. Η Bayer συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων εταιρειών της Γερμανίας όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Πρόσφατα, ωστόσο, ο χημικός κολοσσός δέχθηκε βαρύ πλήγμα μετά την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας αγροχημικών Monsanto, παραγωγού του επίμαχου ζιζανιοκτόνου Roundup.

Με την εταιρεία, η Bayer ανέλαβε επίσης ένα πλήθος εκκρεμών δικαστικών αγωγών σχετικά με τις βλαβερές παρενέργειες της ουσίας – κάτι που έκανε τις τιμές των μετοχών να πέσουν κατακόρυφα.

Ωστόσο, η είδηση της αλλαγής ηγεσίας είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να φτάσουν σε υψηλό οκτώ μηνών την Πέμπτη, με τις μετοχές να σημειώνουν άνοδο έως και 5%.