Εκλογές 2023: Γιατί οι πολίτες εμπιστεύτηκαν ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Παρότι η ΝΔ προηγούνταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από το 2019 έως την περασμένη Παρασκευή, κανένας δεν είχε καταφέρει να προβλέψει το εύρος της νίκης του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με «γαλάζια σκούπα» σε 58 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας λήγει η εκλογική βραδιά της 21ης Μαΐου με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 40,81% και τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,06%, να πορεύεται προς τις δεύτερες κάλπες με διαφορά άνω των 20 μονάδων.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή», ενώ μίλησε για έγκριση από τους Έλληνες πολίτες για μια ΝΔ αυτοδύναμη και δυνατή «έδωσαν εντολή για ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε κατηφής και παραδέχτηκε την ήττα του κάνοντας λόγο «για εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικό αποτέλεσμα». Ικανοποιημένος ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του μίλησε για «μεγάλη νίκη για το κόμμα και τη δημοκρατική παράταξη».

Κανένας δεν είχε καταφέρει να προβλέψει το εύρος της νίκης Μητσοτάκη

Παρότι η ΝΔ προηγούνταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από το 2019 έως την περασμένη Παρασκευή, κανένας δεν είχε καταφέρει να προβλέψει το εύρος της νίκης του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίον εμπιστεύτηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες.

Σε μια πρώτη ανάγνωση του αποψινού εκλογικού αποτελέσματος καταλήγουμε στο ότι η εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής έχει έναν νικητή, αδιαφιλονίκητα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και έναν μεγάλο χαμένο τον ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα.

Στους λόγους που η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να πάρει ισχυρή εντολή για να συνεχίσει στον δρόμο των γενναίων μεταρρυθμίσεων, που ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2019, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στις κάλπες με το αφήγημα «το είπαμε, το κάναμε». Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών προωθώντας το προφίλ ενός αξιόπιστου ηγέτη, ζητώντας εκ νέου την εμπιστοσύνη τους για να προχωρήσει η χώρα μπροστά στον δρόμο της ανάπτυξης και της προκοπής, σε διαρκή διαπραγμάτευση με τους πολίτες ενός νέου «Συμβολαίου Αλήθειας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του έμεινε προσκολλημένος στο παρελθόν, με τους πολίτες να αντιλαμβάνονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξ αρχής μιλούσε για το μέλλον της χώρας, έχοντας κάνει αυτοκριτική και έχοντας παραδεχτεί τα λάθη του. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή το δίλημμα που ετίθετο από την κεντροδεξιά παράταξη ήταν κυβέρνηση Μητσοτάκη ή κυβέρνηση Τσίπρα, με τη Νέα Δημοκρατία να προβάλλει το κυβερνητικό έργο της τελευταίας τετραετίας, και παράλληλα να προωθεί ένα πλήρες, κοστολογημένο και φιλόδοξο πλάνο για την επόμενη κυβερνητική περίοδο.

Επομένως, στον δρόμο προς αυτές τις εκλογές το «κλειδί» ήταν τελικά η σύγκριση Μητσοτάκη και Τσίπρα στο πεδίο της συνέπειας λόγου και πράξεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πόνταρε» στην αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που βρήκε στον δρόμο της αυτή η κυβέρνηση από το 2019 έως σήμερα: Έβρος, τουρκική προκλητικότητα, πανδημία, πόλεμο στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση και ακρίβειας, αλλά μια σειρά από μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Γιατί οι πολίτες εμπιστεύτηκαν ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε πρώτο πλάνο ο πρωθυπουργός προέταξε κατά την προεκλογική περίοδο τις θέσεις εργασίας που προέκυψαν κατά τη θητεία του, τις επενδύσεις, τα μέτρα για την στήριξη των ευάλωτων πολιτών, τη μείωση ΕΝΦΙΑ, τις φοροελαφρύνσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση -με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση του κράτους-, την αμυντική θωράκιση της χώρας, επιδιώκοντας να στηρίξει το αφήγημα ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που συνδυάζει την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, με στόχο την ευημερία των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Νέα Δημοκρατία κατάρτισε και παρουσίασε αυτό που όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της κάλπης ζητούσαν οι πολίτες. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με αδιαπραγμάτευτο στόχο την αύξηση των μισθών κατά 25% μέσα στην τετραετία, υποσχέθηκε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από της Ε.Ε., διπλάσιες δημόσιες επενδύσεις και επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.

Την ίδια ώρα, σημαντικό ήταν το σκέλος της «Κοινωνική Ελλάδας», με βασικό διακύβευμα της επόμενης τετραετίας το καλύτερο σύστημα υγείας για το σύνολο των πολιτών. Ο τρίτος άξονας στο πρόγραμμα της Ν.Δ. ήταν η πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα, ενώ προβλέψεις υπάρχουν αναφορικά με τη Δικαιοσύνη και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Πηγή: parapolitika.gr