Ελίνα Τζένγκο: Φτύσιμο

«Προπονούμαστε σε άθλια γήπεδα και μέχρι να φθάσουμε σε αυτό το σημείο δεν μας βοηθάει κανείς, μας στηρίζουν οικονομικά μόνο οι γονείς μας».

Ο πρωταθλητισμός είναι ατομική υπόθεση. Πίσω από κάθε μετάλλιο υπάρχει πολλή μοναξιά, ατέλειωτοι χρόνοι προσπάθειας, ιδρώτας. Για λίγα λεπτά- σε κάποιες περιπτώσεις και δευτερόλεπτα- διάκρισης, στον συναγωνισμό με άλλους για την κορυφή.

Αυτά είναι επαρκείς λόγοι για να συνδέσουν τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στίβου στο Μόναχο με κάτι πολύ ενοχλητικό: τις δηλώσεις των πολιτικών για τη «συγκίνηση» και την «υπερηφάνεια» που «ένιωσαν».

Κανείς δεν ρώτησε τι ένιωσαν γι’ αυτές τις δηλώσεις οι νικητές με τη γαλανόλευκη στο στήθος.

Πριν από μερικά χρόνια, ο πατέρας του πρωταθλητή στο ύψος, Δημήτρη Χονδροκούκη, είπε: «Κανένας πολιτικός δεν δικαιούται να συγχαρεί κανέναν αθλητή»!

Ήταν κραυγή διαμαρτυρίας. Αλλά δεν έφτασε στα αυτιά των κυβερνήσεων, για να σταματήσουν να καπηλεύονται τον αγώνα νέων ανθρώπων.

Ως Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το Μόναχο προσωπικά – σαν να ήταν τα μετάλλια δικό του έργο. Ανάθεμα αν έχει ιδέα ποια είναι αυτά τα παιδιά και τι έχουν τραβήξει για να ανεβούν στο βάθρο.

Επί των ημερών του, ο στίβος περιήλθε σε εγκατάλειψη, περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο.

Η κυβέρνηση ήταν απούσα στις προετοιμασίες των πρωταθλητών, αλλά ορμάει να αρπάξει τις δάφνες τους.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Αυγενάκης, έδωσε 20.000 ευρώ για την προβολή της παρουσίας του στο Τόκιο, την ώρα που ο Θοδωρής Ιακωβίδης εγκατέλειψε την εθνική ομάδα άρσης βαρών γιατί δεν μπορούσε να καλύψει τις δαπάνες της προπόνησης.

Ο προπονητής του Τεντόγλου, μόλις πρόσφατα, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητής του και την εγκατάλειψη του κλασσικού αθλητισμού στην Ελλάδα.

Ο Πετρούνιας προπονείται «ανάμεσα σε περιττώματα τρωκτικών». Η Κορακάκη έκανε προπόνηση σε παράγκα «να στάζουν τα ταβάνια, να παγώνω, να βγαίνουν τα ποντίκια».

Στα προπονητήρια – αχούρια, τον χειμώνα οι αθλητές ξεπαγιάζουν. Στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ οι στέγες στάζουν.

Οι αποστάσεις για να προπονηθούν είναι εξοντωτικές. Κοπιάζουν και οι πολιτικοί καιροφυλακτούν για να ιδιοποιηθούν τους άθλους τους

Η χώρα με τις καλύτερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις το 2004, δεν διαθέτει σήμερα τα στοιχειώδη στους αθλητές της για να διαπρέψουν.

Χωρίς προπονητήρια, έξοδα κίνησης, κίνητρα, διακρίνονται μόνο χάρη στο πάθος, το ταλέντο τους, τους προπονητές και τις οικογένειές τους.

«Τα Ελληνόπουλα που αγωνίζονται στο Μόναχο, οδηγούν τη χώρα μακριά και ψηλά. Μας κάνουν όλους περήφανους και χαρούμενους… τα αληθινά μετάλλιά μας είναι τα παιδιά μας!» ανάρτησε με κυνισμό ο Μητσοτάκης.

Με τον αυθορμητισμό της ηλικίας της, η Ελίνα Τσένγκο έφτυσε από τον τόπο του θριάμβου της:

«Προπονούμαστε σε άθλια γήπεδα και μέχρι να φθάσουμε σε αυτό το σημείο δεν μας βοηθάει κανείς, μας στηρίζουν οικονομικά μόνο οι γονείς μας».