Ενόχληση Τσαβούσογλου για τη γερμανική στήριξη στην Ελλάδα: H Γερμανία δεν επιδεικνύει αμεροληψία στα ελληνοτουρκικά (Video)

O επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε σήμερα ότι η Γερμανία έχασε πρόσφατα την αμεροληψία της στον μεσολαβητικό ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, με τη γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις.

Η γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών κατά τις δηλώσεις της με τον Νίκο Δένδια νωρίτερα σήμερα, άφησε σαφείς αιχμές για τον τουρκικό αναθεωρητισμό τον οποίο μάλιστα συνέδεσε και με την επιθυμία της Άγκυρας να προμηθευτεί F16 από τις ΗΠΑ.

Προηγουμένως η κυρία Μπέρμποκ είχε τονίσει με σαφήνεια πως «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό».

«Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα λίγο πριν τη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της στην Κωνσταντινούπολη.

«Για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Σημείωσε δε πως η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

 Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε την κυρία Μπέρμποκ για την επίσκεψή της στο μνημείο Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων και στα κρατητήρια της Κομαντατούρ, «δύο μνημεία που συμβολίζουν τις πιο σκοτεινές περιόδους των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, αλλά και της ανθρωπότητας».

 «Εκτιμάμε την ανάληψη της ιστορικής ευθύνης, και μάλιστα από τη γενιά σου, η οποία ουδεμία σχέση έχει με ό,τι έγινε, αλλά θα θέλαμε η ανάληψη να είναι ισόρροπη», τόνισε.

 Υπενθύμισε δε ότι κατά τη διάρκεια της υπουργίας του, έχει αποσταλεί ελληνική διπλωματική νότα προς τη γερμανική πλευρά.

 «Η ρύθμισή του, που είναι κυρίως ένα θέμα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες», υπογράμμισε.

Ακόμη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι έθεσε το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού και κυρίως των υποβρυχίων.