Εορτολόγιο Φεβρουαρίου:Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 02/02

Πέμπτη 2/2 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι η Υπαπαντή του Σωτήρος και η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μαρουλιανής.

Γιορτάζουν τα εξής ονόματα

Υπαπαντή

Μαρουλία, Μαρούλα, Ρούλα

Παγκόσμιες ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Υπαπαντή του Σωτήρος

Σύμφωνα με την Ορθοδοξία, συνέβη σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στο Θεό.

Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, οι γονείς έπρεπε παράλληλα να προσφέρουν θυσία, που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια.

Κατά τη μετάβαση αυτή, δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας Συμεών. Κατά την ολονυκτία της Υπαπαντής στην Κωνσταντινούπολη, οι βασιλείς συνήθιζαν να παρευρίσκονται στο Ναό των Βλαχερνών. Η συνήθεια αυτή εξακολούθησε μέχρι τέλους της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Όπως αναφέρεται, το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη ότι ο Ιησούς Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό νόμο, όπως ισχυρίζονταν οι Φαρισαίοι και Γραμματείς, αλλά να τον συμπληρώσει και να τον τελειοποιήσει.

Σημειώνεται, ότι σήμερα μόνο η Αρμενική Εκκλησία τιμά την Υπαπαντή στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ οι «παλαιοημερολογίτες» γιορτάζουν την Υπαπαντή στις 15 Φεβρουαρίου.