Επιστήμονας δημοσίευσε φωτογραφία σαλαμιού ως εικόνα άστρου

Σε απολογία αναγκάστηκε Γάλλος επιστήμονας μετά την ανάρτηση φωτογραφίας ενός κομματιού chorizo – ισπανικό σαλάμι – λέγοντας πως είναι η εικόνα ενός μακρινού αστεριού, η οποία ελήφθη από το τηλεσκόπιο James Webb.

Ο Etienne Klein, διακεκριμένος φυσικός και διευθυντής στην Επιτροπή Εναλλακτικών Ενεργειών και Ατομικής Ενέργειας της Γαλλίας, ανήρτησε την εικόνα του αλλαντικού στο Twitter την προηγούμενη εβδομάδα, επαινώντας το πόσο λεπτομερής είναι.

«Φωτογραφία του Proxima Centauri, του κοντινότερου αστεριού στον Ήλιο, εντοπίζεται 4,2 έτη φωτός μακριά από μας. Τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Οι λεπτομέρειες. Ένας νέος κόσμος ξετυλίγεται» έγραφε, στους 91.000 followers του.

Η ανάρτησή του αναδημοσιεύτηκε χιλιάδες φορές και έλαβε πάμπολα σχόλια, με τους χρήστες να πιστεύουν τα λόγια του. Αποδείχθηκε, όμως, πως γελάστηκαν.

Ο Klein παραδέχθηκε πως η εικόνα ήταν, στην πραγματικότητα, ένα κοντινό ενός κομματιού chorizo σε μαύρο φόντο.

«Λοιπόν, όταν είναι ώρα για κοκτέιλ, οι γνωστικές προκαταλήψεις φαίνεται να βρίσκουν πολλά για να απολαύσουν. Προσοχή. Σύμφωνα με τη σύγχρονη κοσμολογία, κανένα αντικείμενο που σχετίζεται με τα ισπανικά αλλαντικά δεν υπάρχει πουθενά αλλού εκτός από τη Γη» έγραψε.

Μετά τα δυσάρεστα σχόλια που έλαβε όμως, απολογήθηκε. «Με αφορμή ορισμένα σχόλια, αισθάνομαι υποχρεωμένος να διευκρινίσω ότι αυτό το tweet που δείχνει μια υποτιθέμενη εικόνα του Proxima Centauri ήταν ένα αστείο. Ας μάθουμε να είμαστε επιφυλακτικοί με τα επιχειρήματα από θέσεις εξουσίας όσο και με την αυθόρμητη ευγλωττία ορισμένων εικόνων».

Συμπλήρωσε πως πρόθεσή του ήταν απλώς να εγείρει την προσοχή «σχετικά με εικόνες που μιλούν για τον εαυτό τους».

Για να επανορθώσει, ανήρτησε και μία φωτογραφία από τον γαλαξία Cartwheel, διαβεβαιώνοντας πως είναι αληθινή και όχι άλλη πλάκα.