Η Γερμανία «γατζώνεται» στο αμερικανικό φυσικό αέριο-Τα σχέδια για LNG..

Σε ένα ισχυρό μήνυμα των σχεδίων της Γερμανίας να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της μακροπρόθεσμα, η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας EnBW ανακοίνωσε ότι υπέγραψε 20ετή συμφωνία για σημαντική προμήθεια LNG από την εξαγωγέα Venture Global με έδρα τις ΗΠΑ.
Είναι η πρώτη φορά που μια γερμανική εταιρεία έχει υπογράψει μια μακροπρόθεσμη δεσμευτική συμφωνία απορρόφησης LNG των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Venture Global, και σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή πολιτικής. 

Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας ήταν σε μεγάλο βαθμό προσανατολισμένη προς το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δεν είχε δικούς της τερματικούς σταθμούς λήψης LNG, ούτε καλά ανεπτυγμένα σχέδια για την κατασκευή τους. 

Μετά την εισβολή, η γερμανική κυβέρνηση τερμάτισε τον ολοκαίνουργιο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία, και άλλαξε τις διαδικασίες αδειοδότησης για να επιταχύνει την ανάπτυξη τερματικού σταθμού LNG. Υπάρχουν επίσης τρεις ενεργές προτάσεις για τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου ξηράς σε γερμανικά λιμάνια. 

Η συμφωνία ορόσημο της EnBW με την Venture Global υποδηλώνει ότι αυτή η αλλαγή είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.

«Η εταιρεία μας έχει την τιμή να γίνει σημαντικός πάροχος LNG στη Γερμανία, παρέχοντας ασφάλεια εφοδιασμού σε ανταγωνιστική, μακροπρόθεσμη βάση», δήλωσε ο Mike Sabel, Διευθύνων Σύμβουλος της Venture Global. Η συμφωνία είναι επίκαιρη για την Venture Global, η οποία έλαβε μια τελική επενδυτική απόφαση στον τερματικό σταθμό εξαγωγής LNG Greenfield Plaquemines στα τέλη Μαΐου