Η Γερμανία «κόβει μαχαίρι» τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία το 2023 -Στρέφει το βλέμμα στο Καζακστάν.

Κατηγορηματικά διαψεύδει η Γερμανία τα περί σχεδίων της να αγοράσει στις αρχές του ερχόμενου έτους πετρέλαιο από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι θα εστιάσει στις εισαγωγές αργού από το Καζακστάν.

Η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει ξεκαθαρίσει από τον περασμένο Ιούλιο ότι σκοπεύει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, μετά την εισβολή που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η δέσμευση αυτή αμφισβητήθηκε, όταν ο διευθύνων σύμβουλος του διαχειριστή πετρελαιαγωγών της Ρωσίας υποστήριξε ότι είχε δεχθεί αιτήματα για παραδόσεις ρωσικού αργού το πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτήρισε «εσφαλμένες» τις αναφορές ότι το Βερολίνο παρήγγειλε ρωσικό πετρέλαιο. «Οι εταιρείες ορυκτελαίων στα διυλιστήρια Leuna και Schwedt δεν θα παραγγέλλουν, πλέον, ρωσικό αργό πετρέλαιο το νέο έτος», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι το διυλιστήριο PCK στο Schwedt έχει «δεσμευμένη δυναμικότητα για πετρέλαιο από το Καζακστάν στο σύστημα αγωγών» από τον Ιανουάριο.

Τι υποστηρίζουν στη Ρωσία για τις παραγγελίες πετρελαίου από Γερμανία, Πολωνία
Οι ροές πετρελαίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία εξαιρούνται από την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περισσότερες θαλάσσιες εισαγωγές, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.


Η Ευρώπη εισάγει απαγορευμένο ρωσικό ντίζελ… χωρίς να το γνωρίζει, παρά τις κυρώσεις -Μέσω Τουρκίας, Ινδίας
Γερμανία και Πολωνία, που λαμβάνουν ρωσικό αργό μέσω του βόρειου σκέλους της σύνδεσης Druzhba, δεσμεύθηκαν να σταματήσουν μέχρι τον Δεκέμβριο τις εισαγωγές. Όμως, στη Ρωσία, άλλα υποστηρίζουν… «Ανακοίνωσαν ότι δεν θα έπαιρναν πετρέλαιο από τη Ρωσία από την 1η Ιανουαρίου, αλλά λάβαμε αιτήματα από Πολωνούς καταναλωτές: »δώστε μας τρία εκατομμύρια τόνους για το επόμενο έτος και 360.000 τόνους για τον Δεκέμβριο»», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Transneft Νικολάι Τοκάρεφ σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Russia 24 νωρίτερα σήμερα. «Η Γερμανία έχει ήδη στείλει αίτημα για το πρώτο τρίμηνο -»δώστε και σε εμάς» ισχυρίστηκε, σημειώνοντας ότι θα είναι δύσκολο για τα γερμανικά διυλιστήρια να αντικαταστήσουν όλες τις ρωσικές ποσότητες με αργό πετρέλαιο από το Καζακστάν.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν, Μουχτάρ Τιλεουμπέρντι, είπε ότι η χώρα του θα μπορούσε να στέλνει από δύο έως πέντε εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως μέσω αγωγού.