Η καλή «παρενέργεια» του κορονοϊού στους νοσήσαντες

Νέα μελέτη φέρνει στο φως μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πληροφορία για τον κορονοϊό και -ειδικότερα- όσους έχουν νοσήσει. Η καλή «παρενέργεια» που εκπλήσσει τους επιστήμονες.

Το πρώτο αισιόδοξο νέο για όσους νόσησαν με Covid-19 έρχεται από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Scripps Research στην Καλοφόρνια, αφού φαίνεται πως δεν έχει μόνο αρνητικές παρενέργειες, αλλά προσφέρει και προστασία.

Αν κάποιος νοσήσει με το περίφημο «κοινό κρυολόγημα», είναι γνωστό πια πως δεν έχει καμία ανοσία απέναντι στην COVID-19, όμως αν έχει νοσήσει με κορονοϊό, φαίνεται ότι μπορεί, έστω και παροδικά, να του προσφέρει αντισώματα ενάντια στους κορονοϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα αλλά και ενάντια στους ιούς SARS-CoV-1 και MERS-CoV. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές του Scripps Research, που απομόνωσαν και ανέλυσαν τα αντισώματα από 11 άτομα που νόσησαν με COVID.

«Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η ανοσία απέναντι στην «οικογένεια» κορονοϊών, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη καλύτερων εμβολίων κατά του κορονοϊού, και της Covid-19, όσο και μελλοντικά, συγγενή παθογόνα» σχολίασε ο Άντριου Γουόρντ, καθηγητής Δομικής και Υπολογιστικής Βιολογίας στο Scripps Research και κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης.

Ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19 είναι μόνο ένα μέλος της μεγάλης οικογένειας των κορονοϊών. Μερικοί από τους «συγγενείς» του είναι εξίσου μεταδοτικοί και λοιμογόνοι – πρόκειται για τον ιό που που προκαλεί το MERS αλλά και τον ιό του SARS που προκάλεσε επιδημία το 2002-2004. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι ιοί σε αυτήν την οικογένεια που θεωρούνται ιοί του κοινού κρυολογήματος και προκαλούν ηπιότερα συμπτώματα.

Συνολικά, πολλοί από αυτούς τους κοροναϊούς έχουν μόνο το ένα τέταρτο έως το μισό του γενετικού τους υλικού κοινό με τον SARS-CoV-2, αλλά μεμονωμένα τμήματα των δομών των ιών -κυρίως η πρωτεΐνη ακίδας- θεωρούνται σχετικά παρόμοια μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Το σχετικό γράφημα του Scripps Research:

covid

Το αναπάντεχο εύρημα για την Covid-19

Στη νέα μελέτη, μελετήθηκαν δείγματα από 11 άτομα. Οκτώ από τα δείγματα χρονολογήθηκαν πριν από την πανδημία COVID-19 για να διασφαλιστεί ότι οι δότες δεν είχαν εκτεθεί ποτέ στον ιό SARS-CoV-2, ενώ τρία δείγματα ήταν από δότες που είχαν πρόσφατα COVID-19. Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές μέτρησαν πόσο έντονα αντέδρασαν τα δείγματα σε μεμονωμένες πρωτεΐνες ακίδας από διαφορετικούς κοροναϊούς – OC43 και HKU1, που σχετίζονται και οι δύο με κοινά κρυολογήματα, μαζί με τους SARS-CoV-1, MERS-CoV και SARS-CoV-2.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μόνο ο ορός από ασθενείς με COVID-19 που είχαν αναρρώσει αντέδρασε στις πρωτεΐνες ακίδας SARS-CoV-2. Ωστόσο, αυτά τα δείγματα ασθενών με COVID-19 αντέδρασαν επίσης πιο έντονα σε σύγκριση με τα προπανδημικά δείγματα στην πρωτεΐνη-ακίδα και των άλλων κορονοϊών.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αυτή τη βασική ανοσία στους κοινούς κορονοϊούς και η έκθεση στον SARS-CoV-2 αυξάνει τα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων», αναφέρει σχετικά ο μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης του Scripps Research, Sandhya Bangaru.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ολόκληρη την επιστημονική μελέτη, όπως δημοσιεύτηκε στις 4 Μαΐου.