Η Μαργαρίτα Παπανδρέου μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων που ανακάλυψαν μοριακό μηχανισμό των κυττάρων για την γήρανση

Η κόρη του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργου Παπανδρέου, Μαργαρίτα Έλενα Παπανδρέου είναι μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων που έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη για τους μηχανισμούς της γήρανσης και της αναπαραγωγής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξήγαγαν, δημοσιεύονται στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Aging, και μέσα από αυτήν, ρίχνεται για πρώτη φορά φως σε ένα θεμελιώδη μηχανισμό ελέγχου όχι μόνο της γήρανσης αλλά και της αναπαραγωγικής γονιμότητας.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Δρ. Mαργαρίτα Έλενα Παπανδρέου και Δρ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, με επικεφαλής τον Δρ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, (καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και πρόεδρο του ΙΤΕ) αποκάλυψαν ένα νέο μοριακό μηχανισμό που λειτουργεί στα κύτταρα για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και της λειτουργίας του πυρήνα, και ρυθμίζει τη σωματική καθώς και την αναπαραγωγική γήρανση.

Σημειώνεται, πως η Μαργαρίτα-Έλενα Παπανδρέου είναι κόρη του Γιώργου Παπανδρέου από το γάμο του με την Άντα Παπανδρέου, είναι 32 ετών και είναι μοριακή βιολόγος – ερευνήτρια.