Η Σενεγάλη προτείνεται ως εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη..

Η Σενεγάλη προτείνεται ως εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη, καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

“Η Σενεγάλη θα είναι σε θέση να πουλήσει στην Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία, ήδη από το β’ εξάμηνο του 2024”, δήλωσε ο Mamadu Fall Kane, υψηλόβαθμο στέλεχος της της COZ-Petrogas, μιας κυβερνητικής επιτροπής που παρακολουθεί και αναπτύσσει έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πόσο εξαρτημένη είναι η Ευρώπη από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας. Πριν από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία παρείχε το 30% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Η Ευρώπη προσπαθεί να κλείσει συμφωνίες σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική εν μέσω της αύξησης των τιμών καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταξίδεψαν στο Ντακάρ τον Φεβρουάριο για να συναντηθούν με τον Kane.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε τη χώρα τον Μάιο για να επιδιώξει έργα φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εκείνη την εποχή, ο Kane δεν ήταν σε θέση να δώσει στον Σολτς μια σαφή απάντηση σχετικά με το πότε θα ήταν σε θέση να ξεκινήσει τις προμήθειες, καθώς η κυβέρνηση είχε προηγουμένως συμφωνήσει να στείλει τις πρώτες προμήθειες φυσικού αερίου σε ασιατικά έθνη, στο πλαίσιο συμβάσεων που υπογράφηκαν το 2018.

“Πριν από λίγες ημέρες, δεν είχαμε καμία ορατότητα ως προς το αν θα μπορούσαμε να προμηθεύσουμε την Ευρώπη με φυσικό αέριο πριν από το 2027”, δήλωσε ο Kane. “Τώρα μπορούμε να πούμε ότι θα είμαστε σε θέση να στείλουμε τα φορτία μας προς την Ευρώπη από το 2024. Οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις για τη φάση 2 του έργου GTA αναμένεται να ληφθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. 

Μια πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαρακτηρίσει τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο ως φιλικές προς το κλίμα θα διευκολύνει την προσέλκυση χρηματοδότησης, είπε ο Kane.

Η Kosmos Energy Ltd., η οποία αναπτύσσει από κοινού με την BP Plc το κοίτασμα GTA, ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί κατά 80%, με τις πρώτες προμήθειες φυσικού αερίου να αναμένονται το γ’ τρίμηνο του 2023 και το πρώτο LNG στο τέλος του επόμενου έτους.