Η Tesla ανακαλεί πάνω από 362.000 οχήματα – Φόβοι για τον κίνδυνο ατυχήματος

Η Tesla ανακαλεί περισσότερα από 362.000 οχήματα στις ΗΠΑ, λόγω φόβων ότι το λογισμικό αυτόνομης οδήγησης θα μπορούσε να… προκαλέσει ατυχήματα.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας δήλωσε την Πέμπτη ότι το λογισμικό Full Self-Driving Beta επιτρέπει στο όχημα να «υπερβαίνει τα όρια ταχύτητας», σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Υποστηρίζεται επίσης ότι τα αυτοκίνητα «διέρχονται από διασταυρώσεις με παράνομο ή απρόβλεπτο τρόπο, αυξάνοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης».

Προς το παρόν, η Tesla θα κυκλοφορήσει μία δωρεάν ενημέρωση λογισμικού over-the-air (OTA), ωστόσο, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για τραυματισμούς ή θανάτους που σχετίζονται με το λογισμικό αυτόνομης οδήγησης των αυτοκινήτων.

Συνολικά, ανακαλούνται 362.758 από τα πανάκριβα οχήματα της εταιρείας, με τον CEO Έλον Μασκ να μην έχει σχολιάσει ακόμη την ανακοίνωση.

Το πρόβλημα αναμένεται να διορθωθεί με την ηλεκτρονική ενημέρωση λογισμικού τις επόμενες εβδομάδες.

«Στημένο» βίντεο από τον Μασκ το 2016

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο Μασκ κατηγορήθηκε για «ανεντιμότητα» από τον θρύλο της Silicon Valley, Στιβ Βόζνιακ, ο οποίος ίδρυσε την Apple μαζί με τον Στιβ Τζομπς το 1976.

Ο Βόζνιακ δήλωσε ότι ήταν βαθιά εντυπωσιασμένος από την αδυναμία του δισεκατομμυριούχου να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που δίνει με την Tesla.

Ένα βίντεο του 2016, που χρησιμοποίησε η Tesla για να προωθήσει την τεχνολογία αυτόματης οδήγησης, «ήταν στημένο» για να δείξει δυνατότητες όπως το σταμάτημα σε κόκκινο φανάρι και η επιτάχυνση σε πράσινο φανάρι που δεν διέθετε το σύστημα, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός ανώτερου μηχανικού της εταιρείας.

Μιλώντας στην εκπομπή Squawk Box του CNBC, ο Βόζνιακ δήλωσε για το λογισμικό αυτόματης οδήγησης: «Κάνει λάθη όλη την ώρα. Είναι μια φρικτή, τρομακτική εμπειρία».

Το 2019, ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι τα αυτοκίνητα της Tesla θα μετατραπούν σε «ρομπότ – ταξί», τα οποία θα είναι τόσο προηγμένα που οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να «κοιμηθούν» μέσα στο όχημα, ενώ αυτό θα οδηγεί.