«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Φάτε κρέας, αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα – Είναι βασικές πηγές θρεπτικών συστατικών

«Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή» λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας

Το πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση κρέατος, των αβγών και γαλακτοκομικών προϊόντων κυρίως κατά την παιδική ηλικία και την εγκυμοσύνη τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) σε έκθεσή του. «Είναι βασικές πηγές θρεπτικών συστατικών για τον παγκόσμιο πληθυσμό» αναφέρει.

Στην έκθεσή του FAO που δόθηκε σήμερα, Τρίτη (25/4) στη δημοσιότητα, ο FAO εστιάζει στις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον.

Απέναντι στην έκταση του υποσιτισμού, ο οργανισμός του ΟΗΕ ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να προωθήσουν τα οφέλη των τροφίμων που προέρχονται από την εκτροφή ζώων στην ξηρά, τα οποία «παρέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι δύσκολο να ληφθούν στο πλαίσιο μιας διατροφής με φυτικά προϊόντα».

Τα συμπεράσματα αυτά του FAO προέρχονται από έκθεση που συντάχθηκε μετά την συγκέντρωση πάνω από 500 επιστημονικών άρθρων και παρουσιάστηκε ως «η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα» ανάλυση για τα οφέλη, αλλά και τους κινδύνους, που συνδέονται με τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

«Τα τρόφιμα που προέρχονται από την εκτροφή ζώων στην ξηρά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, έναν αριθμό βασικών λιπαρών οξέων, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη B12 (…) που εξασφαλίζουν βασικές λειτουργίες για την υγεία και την ανάπτυξη», σύμφωνα με τον οργανισμό και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως σε ορισμένες σημαντικές περιόδους της ζωής, όπως είναι η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η παιδική ηλικία, η εφηβεία και η μεγάλη ηλικία», προσθέτει ο FAO, ο οποίος δεν περιλαμβάνει στην έκθεσή του τα προϊόντα της θάλασσας.

SOS γιας τις ελλείψεις σιδήρου και βιταμινών

Η κατανάλωση των τροφίμων αυτών μπορεί να μειώσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την απίσχνανση (ή υποσιτισμό) στα παιδιά κάτω των πέντε ετών, να καταπολεμήσει την γέννηση λιποβαρών μωρών και να αποτρέψει την αναιμία στις γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης.

Οι ελλείψεις σιδήρου, βιταμίνης Α και ψευδάργυρου βρίσκονται μεταξύ «των πιο διαδεδομένων στον κόσμο». Πάνω από ένα παιδί στα δύο, ηλικίας περίπου μεταξύ 3 και 6 ετών, υποφέρει από τουλάχιστον μία από αυτές τις ελλείψεις, κυρίως στη Νότια Ασία, την Ανατολική Ασία, στον Ειρηνικό και την Υποσαχάρια Αφρική.

Ωστόσο ο τομέας της κτηνοτροφίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει «ορισμένες προκλήσεις», πρωτίστως περιβαλλοντικές, υπογραμμίζουν η δεύτερη στην ιεραρχία του FAO Μαρία Ελένα Σεμέδο και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Μάξιμο Τορέρο Κούλεν.

Πέραν της αποψίλωσης των δασών και μιας μη βιώσιμης χρήσης του νερού, ο τομέας ευθύνεται για το 14,5% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο οργανισμός υπενθυμίζει, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η κατανάλωση, ακόμη και χαμηλή, επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας και χρόνιων ασθενειών, κυρίως καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου».

Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή, αλλά ταυτοχρόνως ένας στους τρεις είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, σύμφωνα με τον FAO