Κατασκοπεία στην Ελλάδα από Τούρκους διπλωμάτες

Σε μια αποκάλυψη προχώρησε η ιστοσελίδα Nordic Monitor και ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος… Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Σύμφωνα με έγγραφο που βρέθηκε στην κατοχή του, τούρκοι διπλωμάτες σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, δεν έχουν διακόψει τη συλλογή πληροφοριών, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των χωρών στις οποίες δρουν οι διπλωμάτες ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις κατασκοπευτικές της δραστηριότητες.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2022 και σφραγίδα απορρήτου εγγράφου, εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet), η οποία ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αναφέρει ότι οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην Emniyet από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 2 Ιουνίου 2022, πράγμα που σημαίνει ότι το υπουργείο συγκέντρωσε τα ονόματα από αναφορές που εστάλησαν στα κεντρικά γραφεία από τουρκικές πρεσβείες και προξενεία.

Όπως αναφέρει, έξι άνθρωποι, σε βάρος των οποίων διατάχθηκε έρευνα, βρίσκονται σε Νορβηγία, Ολλανδία και Ελλάδα και θεωρείται ότι είναι οπαδοί του μεγάλου εχθρού του Ερντογάν ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το έγγραφο υπογράφεται από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή αρχηγό του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet και διανεμήθηκε σε 74 τουρκικές επαρχίες με ένα μυστικό μήνυμα για περαιτέρω αστυνομική δράση εναντίον Τούρκων υπηκόων που χαρακτηρίζονται ως «πρόσωπα αυξημένου ενδιαφέροντος» από διπλωμάτες στο εξωτερικό.

Δεν είναι σαφές πόσα άτομα κατασκοπεύτηκαν από Τούρκους διπλωμάτες στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς λείπει το συνημμένο έγγραφο με την πλήρη λίστα των ονομάτων που διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, η διανομή του καταλόγου σε 74 επαρχίες με βάση τα μητρώα του πληθυσμού δείχνει ότι εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να έχουν χαρακτηριστεί ως επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό.

Υπάλληλοι τουρκικών πρεσβειών και προξενείων έχουν δεχθεί σοβαρές επιπλήξεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια, όταν ανακαλύφθηκε ότι είχαν εμπλακεί σε κατασκοπεία και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Σημειώνεται πως δύο Τούρκοι διπλωμάτες στη Βέρνη, σχεδίασαν να απαγάγουν έναν Ελβετό-Τούρκο επιχειρηματία το 2016. Τον Ιούνιο του 2018 το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην Ελβετία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους δύο Τούρκους διπλωμάτες και επιβεβαίωσε ότι θα συλληφθούν κατά την είσοδό τους στην Ελβετία. 

Ο επιχειρηματίας φέρεται να συνδεόταν με την ομάδα Γκιουλέν και ζούσε στην Ελβετία για περίπου 30 χρόνια