Κηδεία 14χρονου Μάκη: Απόντες οι καθηγητής – “Εβλεπαν το bullying και δεν έκαναν τίποτα”

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης η κηδεία του 14χρονου Μάκη, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του, όταν κρεμάστηκε από τη ζωνη του στο υπνοδωμάτιό του, στον Κολωνό. Τραγικές φιγούρες οι γονείς, αλλά και ο αδελφός του 14χρονου μαθητή, οι οποίοι δεν μπορούν να πιστέψουν τον χαμό του και βασανίζονται να βρουν τα αίτια που οδήγησαν τον ανήλικο στο απονενοημένο διάβημα.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων ήταν σπαρακτικές. Αγκαλιασμένοι, με σκυμμένο το κεφάλι, με δακρυσμένα μάτια και με ένα τεράστιο “γιατί” στις συζητήσεις τους, οι συμμαθητές του θέλουν να απαντηθούν όλα τα ερωτηματικά σχετικά με τον χαμό του. Στο στεφάνι έγραψαν τη φράση “Μάκη ζεις. Σε αγαπούσαμε και θα σε αγαπάμε για πάντα”. Αυτό ωστόσο που προκάλεσε ιδιαίτερα -κακή- εντύπωση, ήταν το γεγονός πως στην κηδεία του 14χρονου παιδιού, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δεν παρευρέθηκε κανείς από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου του, ούτε κάποιος καθηγητής, ούτε καν ο διευθυντής.

“Οι καθηγητές έβλεπαν το bullying και δεν έκαναν τίποτα”

Μαθητής του σχολείου αναφέρει πως οι καθηγητές έβλεπαν το bullynig σε βάρος του 14χρονου και δεν έκαναν τίποτα. “Τον κλώτσαγαν, του πέταγαν νεράντζια. Οι καθηγητές το έβλεπαν και δεν έκαναν τίποτα. Το παιδί δεν είχε κάτι, ήταν μία χαρά, δεν ξέρω γιατί του έκαναν όλα αυτά”, λέει το παιδί.

“Δεν υπάρχει σχολικός εκφοβισμός – Υπάρχει μόνο βία”

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, και η κλινική εγκληματολόγος και διευθύντρια του CSI INSTITUTE, Κέλλυ Ιωάννου, μίλησαν στο μίλησε στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα ΜEGA” για την βία στα σχολεία. “Από σήμερα, καταργώ την λέξη bullying και σχολικός εκφοβισμός. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι εκφοβισμός, είναι ωμή βία, είναι καθαρή βία. Όταν υάρχουν μαχαίρια, σουγιάδες, όταν πετάμε πορτοκάλια και τραυματίζουμε είναι βία. Στα σχολεία από εδώ και πέρα θα μιλάω για βία. Αυτή η βία δημιουργείται πάντα μέσα από το σπίτι και πάει στο σχολείο. Το σχολείο δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο σπίτι, και εάν υπάρχουν άτομα που δεν έχουν γνώση για να προστατεύσουν και να ενημερώσουν τα παιδιά για τη βία και άλλα θέματα”,

“Πίσω από κάθε παιδί ψάξε γονιό, για οτιδήποτε. Το παιδί δεν φυτρώνει. Το θύμα φοβάται, κλείνεται, μπορεί να πάθει κατάθλιψη και να οδηγηθεί σε αυτοκτονία. Τα δυναμικά που παίζονται ανάμεσα στα παιδιά, δεν είναι αυτά που βλέπουμε εμείς. Όταν βλέπουν ένα παιδί με άλλη δυναμική, ένα παιδί χαρισματικό που ξεχωρίζει, αυτό στοχοποιούν. Έχουμε έναν 14χρονο ο οποίος αυτοκτόνησε, είναι μία ηλικία που τα παιδιά δεν αυτοκτονούν. Το παιδί δεν γνωρίζουμε τί προβλήματα είχε στο σπίτι του, αλλά είχε προβλήματα στο σχολείο και αυτό θα έπρεπε δούμε”, ανέφερε ο κ. Σούρας.

“Όταν ακούω αυτά τα πράγματα ετεροχρονισμένα, απογοητεύομαι. Συναντούμε πάρα πολλά περιστατικά βίας σε σχολεία, και η ιστορία είναι “έπεσε και χτύπησε”. Έγινε αυτό με τον 14χρονο και βγήκαμε να πούμε ότι φταίει το Tik Tok. Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι, ακόμα και να μπήκε σε αυτό το παιχνίδι, γιατί βρήκε διέξοδο σε ένα παιχνίδι θανάτου; Οι εκπαιδευτικοί κατηγορούν τους γονείς και οι γονείς τους εκπαιδευτικούς. Το θέμα είναι γιατί το θύμα να είναι θύμα”, επεσήμανε η κ. Ιωάννου.

Καταθέτει η μητέρα

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της αστυνομίας για τα αίτια που οδήγησαν τον 14χρονο Μάκη σε αυτοκτονία, στο σπίτι του στον Κολωνό. Ο κύκλος των καταθέσεων συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη με την κατάθεση της μητέρας η οποία βρήκε νεκρό το παιδί της, συμμαθητών του καθώς και του προπονητή του. Ήδη, έχουν καταθέσεις ο πατέρας, ο αδερφός και ο διευθυντής του σχολείο του 14χρονου καθώς και το πλήρωμα της Άμεσης Δράσης που έφτασε στο σημείο και παρέλαβε το νεκρό παιδί. Παράλληλα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ελέγχει το λάπτοπ του αγοριού, το οποίο ενδεχομένως να δώσει απαντήσεις για το εάν προχώρησε σε μια τέτοια πράξη λόγω εκφοβισμού ή του «Blackout Challenge» στο Tik Tok.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο μαθητής χρησιμοποίησε μία ζώνη για να δημιουργήσει μια θηλιά στο λαιμό του και κρεμάστηκε από το κρεβάτι του. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, διέταξε τη Δευτέρα, τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διακριβωθεί η τυχόν τέλεση αδικήματος της «συμμετοχής σε αυτοκτονία». Συμμαθητές του παιδιού τόνισαν είχε δεχθεί bullying ακόμα και εντός της σχολικής αίθουσας και ότι τις τελευταίες ημέρες ήταν ιδιαίτερα στενοχωρημένος, αλλά αρνούνταν να δείξει τα συναισθήματά του, αναφέρει η ΕΡΤ. Παραδέχθηκαν ότι γνώριζαν το παιχνίδι πρόκλησης «Blackout Challenge» αλλά θεωρούν ότι ο συμμαθητής τους δεν θα έμπλεκε με αυτό.

“Έλα να βγούμε σέντρα, θα σε μαχαιρώνω αν δεν βγούμε σέντρα”

«Ένα χρόνο οι καθηγητές δεν κάνουν τίποτα, έχουν εντοπιστεί και άλλα προβλήματα στο σχολείο μας. Θέλω να έρθει η αστυνομία στο σχολείο να κάνουμε κάτι, δεν γίνεται κάθε φορά να γίνεται αυτό στα παιδιά. Είναι κάποιες παρέες που έχουν ενωθεί και τη βλέπουν πιο “μαγκιά” από τους άλλους. Την Παρασκευή του πέταγαν νεράντζια (σ.σ. του 14χρονου) και οι καθηγητές δεν κάνανε τίποτα. Την ίδια μέρα του είχε πει ένα παιδί “έλα να βγούμε σέντρα, θα σε μαχαιρώνω αν δεν βγούμε σέντρα”, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», είπε μαθητής του ίδιου σχολείου με τον 14χρονο. «Βγαίνοντας από το σχολείο την Παρασκευή (σ.σ. την ημέρα της αυτοκτονίας), για να κάνουν την πλάκα τους, δεν ξέρω, τον κυνηγούσαν και του πετούσαν νεράντζια (…). Το παιδί αυτό ήταν πάρα πολύ καλό, δεν πείραζε, δεν έκανε κρυφά πράγματα να τον έχουν άχτι. Ήταν ήρεμος. Δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη φορά που δέχθηκε bullying. Έχει δεχτεί και στο σχολείο και έξω από αυτό» δήλωσε φίλος του 14χρονου στο Mega, χθες, Δευτέρα.

Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε σίγουρος πως ο 14χρονος είχε μιλήσει για τις καταστάσεις που βίωνε στους δασκάλους του, οι οποίοι, όπως λέει, «δεν έκαναν τίποτα». «Στον αδερφό μου προφανώς είχε πει δύο-τρία παράπονα, ότι “δεν νιώθω καλά, με πειράζουν”. Σίγουρα πιστεύω ότι είχε κάνει κάποια παράπονα σε δασκάλους και αυτοί δεν έκαναν τίποτα. Είμαι 100% σίγουρος» είπε χαρακτηριστικά