Μελέτη: Αν χτυπάτε το παιδί σας, δείτε πώς καθορίζετε τη «μοίρα» τουΤι έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης

Πολλές έρευνες έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα, οι οποίες υπογραμμίζουν την άμεση σχέση της σωματικής τιμωρίας στο παιδί με την επιθετικότητα, την βίαιη συμπεριφορά στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή καθώς και με το γεγονός πως αρκετά γίνονται πιο παθητικά στην κακοποίηση.

Παιδιά σε όλο τον κόσμο που έχουν χτυπηθεί από τους γονείς τους είναι πιο πιθανό να γίνουν θύματα σωματικής κακοποίησης στο μέλλον, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η μελέτη

Η μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο Science Direct τον περασμένο μήνα, ανέλυσε τη σχέση μεταξύ του ξυλοδαρμού και της σωματικής κακοποίησης σε 56 χώρες σε 156.000 παιδιά ηλικίας 1-4 ετών.

Ωστόσο, η σωματική κακοποίηση που προκαλούν οι γονείς στα παιδιά τους ποικίλλει λόγω της κουλτούρας της κάθε χώρας. Επίσης, η σχέση μεταξύ ξυλοδαρμού και σωματικής κακοποίησης στο διεθνές πλαίσιο παραμένει υποτιμημένη.

Τα συμπεράσματα της μελέτης

Το τελικό αποτέλεσμα έδειξε ότι από έναν μέσο όρο 100 παιδιών, 63 δεν έχουν χτυπηθεί από τους γονείς τους και δεν κακοποιήθηκαν, πέντε δεν έχουν χτυπηθεί αλλά παρ’ όλα αυτά κακοποιήθηκαν, 25 χτυπήθηκαν αλλά δεν κακοποιήθηκαν, τρία χτυπήθηκαν και κακοποιήθηκαν και τέσσερα δεν θα είχαν κακοποιηθεί αν εξαλειφόταν το χτύπημα.

Συνολικά, η σωματική κακοποίηση μειώθηκε κατά 14% όταν συγκρίθηκαν τα παιδιά που δέρνονταν με εκείνα που δεν είχαν υποστεί αντίστοιχη εμπειρία. Ως εκ τούτου, το χτύπημα συνδέθηκε με υψηλότερες πιθανότητες σωματικής κακοποίησης.