Με φύλλα από… δέντρα: Στα ύψη η τιμή του χαρτιού υγείας λόγω εφοδιαστικής κρίσης

Εάν το ντουλάπι του μπάνιου σας εξακολουθεί να είναι γεμάτο με ρολά, δεν χρειάζεται να ντρέπεστε πια. Η έλλειψη χαρτιού υγείας το 2020 ήταν ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι των μεγάλων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας που επρόκειτο να υποστεί η παγκόσμια οικονομία.

Οι τιμές χονδρικής των χαρτιών υγιεινής εκτινάσσονται πλέον σε υψηλό όλων των εποχών.

Η βιομηχανία χαρτιού τουαλέτας είναι μικρογραφία του πολύ μεγαλύτερου, ενεργοβόρου μεταποιητικού τομέα, όπου το κόστος παραγωγής συνεχίζει να εκτοξεύεται στα ύψη, ακολουθώντας τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, σημειώνει το Bloomberg στο σχετικό του άρθρο.

Και αφορά όλα τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά προϊόντα — από γυαλί, κεραμικά και συνθετικές ίνες μέχρι αλουμίνιο, τσιμέντο, λιπάσματα και δεκάδες άλλα είδη της καθημερινής ζωής.

Η μετατροπή του ξύλου σε πολτό και στη συνέχεια σε χαρτί υγείας είναι πολύ ενεργοβόρα — περισσότερο από ό,τι για άλλα είδη χαρτιού. Στην Ευρώπη, η διαδικασία είναι πλέον απαγορευτική.

Ο Lorenzo Poli, επικεφαλής της ιταλικής χαρτοποιίας Cartiere Saci SpA, έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα τον μηνιαίο λογαριασμό ενέργειας της εταιρείας του: Από 385.000 ευρώ μέσο όρο το 2021, άγγιξε σχεδόν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, το 2022.

Η Hakle GbmH, μεγάλη γερμανική εταιρεία κατασκευής χαρτιού υγείας με ιστορία ενός αιώνα, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης την Δευτέρα

Οι αυξήσεις των τιμών βρίσκουν εύκολα τον δρόμο προς τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Μέχρι στιγμής, φέτος, εταιρείες όπως η Proctor & Gamble και η Kimberly-Clark έχουν αυξήσει τις τιμές τους μειώνοντας παράλληλα το μήκος των ρολών για να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Στελέχη του κλάδου λένε ότι τα ρολά είναι κατά 6% έως 8% πιο κοντά, και 8% έως 10% πιο ακριβά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Το επόμενο βήμα; Τα φύλλα του χαρτιού θα στενέψουν σε πλάτος.

Το ταπεινό ρολό χαρτιού υγείας δείχνει την μεγάλη εικόνα στην υπόλοιπη μεταποιητική βιομηχανία. Φυσικά, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του χαρτιού υγείας και, για παράδειγμα, των κεραμικών πλακιδίων ή ενός τόνου λιπάσματος. Αλλά αυτό που τα συνδέει είναι ότι οι τιμές χονδρικής εξακολουθούν να ανεβαίνουν και η παραγωγή πέφτει.

Οι ελλείψεις που θα προκύψουν θα διογκώσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές.