Μητσοτάκης: Επιδότηση 10% στις αγορές των πολιτών στα σούπερ μάρκετ

Επιδότηση 10% στις αγορές των πολιτών στα σούπερ μάρκετ και σε κάθε κατάστημα τροφίμων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Επιδότηση 10% στις αγορές όλων των πολιτών στα σούπερ μάρκετ και σε κάθε κατάστημα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία) ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού Προϋπολογισμού του 2023. Συγκεκριμένα, από τον Φεβρουάριο θα εφαρμοστεί έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων και για έξι μήνες η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών σε τρόφιμα. «10% πληθωρισμός, 10% στήριξη στους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες το κράτος θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού για τρόφιμα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2023.

Μηνιαίο όριο αγορών 220 ευρώ και επιπλέον 100 ευρώ για κάθε μέλος, έως 1.000 ευρώ. Το μέτρο αφορά εισοδήματα 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε παράλληλα ότι η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. «Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η εφαρμογή του μέτρου θα εξειδικευτεί την επόμενη εβδομάδα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε κατά την ομιλία του ότι «μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 θα έχουν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ανακούφιση όμως, έρχεται και για 2.300.000 πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους οποίους θα καταβληθεί επίδομα 250 ευρώ».

Το 2022 κλείνει με μέσο όρο διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρους, τόνισε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το 2023 ο πλούτος θα έχει αυξηθεί αρκετά σε σχέση με το 2018. Το 2019 η Ισπανία είχε χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με την Ελλάδα, είπε ακόμα και συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα, η ανεργία στην Ελλάδα είναι κάτω από 12% ενώ στην Ισπανία είναι 13%.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι «πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει και να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και τις δυνατότητες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού Προϋπολογισμού της κυβέρνησης, είναι «η κοινωνική αναλγησία, η αδικία, η προκλητική λεηλασία των μισθωτών και της μεσαίας τάξης, η προκλητική αφαίμαξη των αδύναμων στρωμάτων, των μη προνομιούχων και ταυτόχρονα η προκλητική εξυπηρέτηση λίγων και ισχυρών». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο πυρήνας της πολιτικής και το σχέδιό του είναι «η προκλητική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους ισχυρούς» και πως γι’ αυτό «το αίτημα για αλλαγή και δικαιοσύνη παντού, κερδίζει κάθε μέρα έδαφος στην ελληνική κοινωνία».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση διεξαγωγή εκλογών. «Δε γνωρίζω κύριε Μητσοτάκη αν έχετε αποφασίσει να προκηρύξετε σήμερα ή σε λίγες ημέρες εκλογές. Το εύχομαι όμως. Θα είναι μια διέξοδος η λαϊκή ετυμηγορία. Η Δημοκρατία να δώσει τη λύση. Όσο δεν το επιλέγετε. Όσο όμως και για όσο επιμένετε στη Δημοκρατία του Απορρήτου. Όσο όμως και για όσο επιμένετε στην εκτροπή. Όσο επιμένετε στη Δημοκρατία του Απορρήτου, οδηγείτε τον τόπο σε πρωτοφανές αδιέξοδο».