Μητσοτάκης: «Οι άνεργοι δεν βρίσκουν δουλειά γιατί δεν έχουν βασικές δεξιότητες»

«Εμείς βλέπουμε τα επιδόματα ως μία αναγκαία βοήθεια που πρέπει να έχει ένα μεταβατικό χαρακτήρα. Δεν θέλουμε μόνιμους επαγγελματίες ανέργους οι οποίοι να εξαρτώνται από το κράτος», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά»

«Στα τέλη του 2021 περισσότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ δεν είχαν βρει δουλειά για πάνω από ένα έτος. Μιλάμε για σχεδόν 600.000 συμπολίτες μας με 1/3 να είναι δηλωμένοι άνεργοι για παραπάνω από 5 χρόνια ενώ 50.000 είναι κατά δήλωσή τους σε αυτήν την κατάσταση για πλέον της μίας δεκαετίας. Και όμως την ίδια στιγμή που έχουμε ένα δομικό πρόβλημα μακροχρόνιας ανεργίας αυτή η ανεργία συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας. Δεν αναφέρομαι μόνο σε εξιδεικευμένες δουλειές όπως αυτές που δημιουργούνται στους κλάδους της τεχνολογίας αλλά αρκετές δουλειές που θα μπορούσαν να καλυφθούν εάν οι υποψήφιοι διέθεταν βασικές δεξιότητες» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Και σήμερα με την ανεργία να είναι στο 12,8%, 7 στους 10 εργοδότες μάς δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις επειδή δεν βρίσκουν εργαζόμενους με ειδικά προσόντα. Σε κλάδους ανταγωνιστικούς όπως ο τουρισμός οι εργοδότες μάς λένε ότι έχουν πρόβλημα κάλυψης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό την ίδια στιγμή η χώρα έχει ανεργία 12,8%».

Ξενογιαννακοπούλου: «Δημιουργεί μεγάλη έκπληξη, ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη, πόσο αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα βρίσκεται»

«Δημιουργεί μεγάλη έκπληξη, ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη, πόσο αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα βρίσκεται, σε ποιους εργαζόμενους και σε ποιους ανέργους απευθύνεται με την τοποθέτησή του, όταν έχουμε έναν κόσμο της εργασίας και την κοινωνική πλειοψηφία της χώρας μας κυριολεκτικά να έχει γονατίσει τους τελευταίους 8 μήνες από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση και όταν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε χώρα φθηνής ελαστικής εργασίας, επισφάλειας και αβεβαιότητας για τον κόσμο της εργασίας», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και συμπλήρωσε:

«Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνησή του για τους εργαζόμενους. Προφανώς εννοεί την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, αμέσως μετά τις εκλογές, την κατάργηση κάθε προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, την κατάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και βέβαια το επιστέγασμα, τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη με την πλήρη διάλυση του ωραρίου του 8ωρου, κάθε έννοιας συνδικαλιστικού δικαιώματος και τη πλήρη διάλυση του ΣΕΠΕ».