Μια Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé του 1955 είναι το ακριβότερο αυτοκίνητο του κόσμου

Η 5η Μαΐου ήταν μια κανονική μέρα δημοπρασίας στο Μουσείο Mercedes-Benz στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Όλα κυλούσαν μάλλον φυσιολογικά μέχρι που ο υπεύθυνος για τη δημοπρασία οίκος RM Sotheby’s παρουσίασε μια Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé του 1955.

H προσφορά άνοιξε στα 50.000.000 ευρώ, σχεδόν μισό εκατομμύριο υψηλότερα από το ρεκόρ πώλησης που σημείωσε μια Ferrari 250 GT California Spyder SWB σε δημοπρασία του 2018. Ξαφνικά, το δωμάτιο γέμισε από ενέργεια.

Η Mercedes του ’55 πουλήθηκε εκείνη την ημέρα για 135 εκατ. ευρώ, τιμή που την καθιστά μακράν ως τον νέο κάτοχο ρεκόρ δημοπρασίας αυτοκινήτων, με τιμή πώλησης διπλάσια του προηγούμενου ρεκόρ για το πιο πολύτιμο αυτοκίνητο.

Το ποσό φέρνει επίσης την SLR Mercedes στη λίστα των δέκα ακριβότερων αντικειμένων που πουλήθηκαν σε δημοπρασία, μαζί με τον πίνακα «Salvator Mundi» του Leonardo Da Vinci και ένα μενταγιόν με μαργαριτάρια που ανήκει στη Μαρία Αντουανέτα.

Γιατί όμως ένα αυτοκίνητο να πιάσει μια τόσο εξωφρενική τιμή, εφάμιλλη εκείνης μοναδικών έργων τέχνης ή ιστορικών κειμηλίων; Οι λόγοι είναι οι εξής: Η Mercedes του 1955 θεωρείται εδώ και καιρό το πιο όμορφο αυτοκίνητο όλων των εποχών. Σχεδιάστηκε από τον Rudolf Uhlenhaut, αρχιμηχανικό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας εκείνη την εποχή. Ήταν τότε το ταχύτερο αυτοκίνητο που οδηγήθηκε ποτέ, ξεπερνώντας σε τελική ταχύτητα τα 290 km/h. Παρήχθησαν μόνο δύο, τα οποία βρίσκονταν έκτοτε στην κατοχή της Mercedes-Benz.

Ο Rudolf Uhlenhaut με μία από τις δύο Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé του 1955 που παρήχθησαν

Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα διατεθούν στο Ταμείο Mercedes-Benz, το οποίο θα παρέχει υποτροφίες για έρευνα και εκπαίδευση για νέους στους τομείς της περιβαλλοντικής επιστήμης και της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα.

Περισσότερες πληροφορίες για το αυτοκίνητο μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του οίκου δημοπρασιών RM Sotheby’s.