Νεκροί, δεκάδες τραυματίες και μεγάλες καταστροφές από ανεμοστρόβιλο στη Γερμανία

Ανεμοστρόβιλος σάρωσε την πόλη Πάντερμπορν στη δυτικής Γερμανία, τραυματίζοντας τουλάχιστον 30 ανθρώπους, ενώ κατέστρεψε στέγες, ξερίζωσε δέντρα και μεγάλα κομμάτια από συντρίμμια παρασύρθηκαν από τους ανέμους χιλιόμετρα μακριά.

Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι αναμένονταν ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλάζι στη δυτική και κεντρική Γερμανία για την Παρασκευή, αλλά και ριπές ανέμου έως και 130 χλμ./ώρα. Τα προβλήματα ξεκίνησαν την Πέμπτη, καθώς εξαιτίας των καταιγίδων διακόπηκε η κυκλοφορία σε πολλούς δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ πλημμύρες καταγράφηκαν σε μεγάλες εκτάσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τραυματίες μετά τον ανεμοστρόβιλο υπολογίζονται σε «30 με 40» και τουλάχιστον 10 από αυτούς «είναι σοβαρά». Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να μην παρεμποδίσουν τις προσπάθειες διάσωσης και να μη θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους.

Σφοδρές ζημιές από την καταιγίδα αναφέρθηκαν και στην πόλη Λίπσταντ. Το καμπαναριό εκκλησίας κατέρρευσε ενώ περισσότεροι από 100 άνθρωποι παγιδεύτηκαν προσωρινά σε μια τοπική υπαίθρια πισίνα, αφού πεσμένα δέντρα τους έκλεισαν την έξοδο.

Δύο νεκροί Γάλλοι

Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο Γάλλοι πολίτες, 59 ετών και οι δύο, έχασαν τη ζωή τους όταν το μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο πλαγιάς παρασύρθηκε από ισχυρή ριπή ανέμου λίγο μετά την απογείωσή του από αεροδρόμιο στο Μπάλενστεντ, 175 χλμ. νοτιοδυτικά του Βερολίνου. Ο πύργος ελέγχου τους είχε καλέσει να προσγειωθούν λόγω της πρόβλεψης για απότομη αλλαγή του καιρού, αλλά όπως ανακοινώθηκε «φαίνεται ότι χτυπήθηκαν από ριπή ανέμου και το αλεξίπτωτο πλαγιάς συνετρίβη σε χωράφι πέφτοντας από ύψος περίπου 40 μέτρων».

Τα σχολεία στη δυτική πόλη της Κολονίας έκλεισαν πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να επιστρέψουν στο σπίτι με ασφάλεια πριν ξεσπάσουν οι καταιγίδες.