Ο Ερντογάν κάνει μήνυση στον αντιπρόεδρο της Bundestag που τον είπε «αρουραίο των υπονόμων»

Μπορεί ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Γερμανίας να επιχείρησε να το… μαζέψει, επικαλούμενος τον γλυκύτατο Ρατατούη αλλά η φραστική επίθεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύσκολα θα έμενε αναπάντητη από τον πρόεδρο της Τουρκίας. Και η φράση «αρουραίος των υπονόμων» συνοδεύεται πλέον από μήνυση!

Μέσω του δικηγόρου του στην Κολωνία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση κατά του αντιπροέδρου της Bundestag (Βουλή Γερμανίας) Βόλφγκανγκ Κουμπίκι.

Ο Γερμανός πολιτικός, ηγετικό στέλεχος των Φιλελευθέρων (FDP), κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Κάτω Σαξονία την προηγούμενη Κυριακή χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «μικρό αρουραίο των υπονόμων» και τον κατηγόρησε ότι εργαλειοποιεί το προσφυγικό ζήτημα προκειμένου να ασκήσει πολιτική πίεση στην Ευρώπη.

Αργότερα, επιχείρησε να ανασκευάσει, κάνοντας λόγο για «ένα μικρό, χαριτωμένο, έξυπνο και δόλιο ον, όπως ο Ρατατούης», αλλά φαίνεται ότι δεν έπεισε την άλλη πλευρά, καθώς ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Στη μήνυσή του, ο Μουσταφά Καπλάν, δικηγόρος του Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνει, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ότι ο όρος «αρουραίος των υπονόμων «παραπέμπει σε ένα άτομο που θεωρείται ηθικά υποβαθμισμένο και αηδιαστικό» και υποστηρίζει ότι αυτό δεν αφορά πραγματική κριτική, αλλά συκοφαντία.

Επικαλείται επιπλέον θρησκευτικούς λόγους, για τους οποίους είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή αυτή η φράση. «Το Ισλάμ απορρίπτει τέτοιες προσβολές», γράφει ο Καπλάν και προσθέτει ότι τα σχόλια του Κουμπίκι δεν είχαν σχέση με την προσφυγική πολιτική, ενώ είναι, όπως υποστηρίζει, «αποδεδειγμένα αναληθές ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης».

Ο τουρκικής καταγωγής δικηγόρος από την Κολωνία επισημαίνει ακόμη ότι ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι είναι δικηγόρος και δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια σχετικά με το τι συνιστά συκοφαντική δυσφήμιση.