Ο Ερντογάν το… τερμάτισε: Δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα ότι «θα έρθουμε μια νύχτα»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν άκρως προκλητικός απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε δηλώσεις που παραχώρησε στο περιθώριο της πρώτης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν δίστασε να επαναλάβει το «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», στρέφοντας τα βέλη του όχι μόνον κατά της χώρας μας, αλλά και προς πάσα κατεύθυνση. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Αθήνα κατανοεί το εν λόγω μήνυμα της Άγκυρας.

Επιπλέον, δήλωσε ότι δεν έχει τίποτα να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση. «Ολόκληρη η πολιτική τους βασίζεται σε ψέματα, δεν είναι ειλικρινείς. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πράγα.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Φωτογραφίζοντας ξανά την Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει εμπόδια στον δρόμο της χώρας του, επειδή εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες «ορισμένων χωρών».

Παράλληλα, θέλοντας να εξωραΐσει τις βλέψεις και τις παράνομες ενέργειές του σε Αιγαίο και Κύπρο, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν προσβλέπει στο έδαφος ή στην κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας.

«Άδικά τα εμπόδια που τίθενται στον δρόμο της Τουρκίας»

Ειδικότερα, ο Ερντογάν τόνισε ότι «η θέση της Τουρκίας είναι αναντικατάστατη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στον επαναπροσδιορισμό του διεθνούς ρόλου της Ένωσης». Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι «για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, έχουμε τονίσει ότι δεν θα δεχθούμε ποτέ αυτή την πλατφόρμα να προδικάσει την ενταξιακή μας διαδικασία».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Τόνισα ότι τα εμπόδια που τίθενται στον δρόμο της Τουρκίας είναι άδικα και, επιπλέον, βλάπτουν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσέθεσε ο ίδιος και επεσήμανε ότι «αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προωθήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία στη βάση της ενταξιακής προοπτικής, χωρίς να υποχωρήσει στα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες ορισμένων χωρών».

«Η Τουρκία δεν προσβλέπει στο έδαφος ή στην κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας»

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «η κύρια και πρωταρχική μας προσδοκία είναι ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα θα ενισχύσει τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συμβάλει στην ενταξιακή μας διαδικασία» και προσέθεσε ότι «η συνέχιση των αποστολών σιτηρών κατά την προσεχή περίοδο θα είναι προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού ειδικότερα, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης και του κόσμου».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «για την Ελλάδα, περιμένω από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση αντί να στηρίζει παράνομες προσπάθειες στο όνομα της ενωτικής αλληλεγγύης» και ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία δεν προσβλέπει στο έδαφος ή στην κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας. Αγωνιζόμαστε μόνο για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων».

«Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα»

«Το μόνο κλειδί για μια λύση είναι η κατοχύρωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων. Για μια μόνιμη λύση, πρέπει να γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα στο νησί», είπε και εξήγησε ότι αυτό «δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, η απάντησή μας σε κάθε χώρα που μας επιτίθεται είναι «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». Θα πρέπει να το γνωρίζουν».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει ότι ο Ερντογάν δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ότι η απάντηση της Άγκυρας «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» αφορά ενδεχόμενη επίθεση οποιασδήποτε χώρας στην Τουρκία. Το ίδιο σχόλιο έχει ξαναγίνει από τον Ερντογάν, πριν από ακριβώς έναν μήνα, και το έχουν καταδικάσει αξιωματούχοι στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Δύσης ως «απειλή» κατά γειτονικής χώρας, υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters.

«Όσο συνεχίζονται οι πορείες τρομοκρατικών οργανώσεων στη Σουηδία και όσο αυτοί οι τρομοκράτες συμμετέχουν στο κοινοβούλιο, η άποψή μας για τη Σουηδία δεν θα είναι θετική»», κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.