Ο Ρήνος στερεύει και η Γερμανική βιομηχανία τρέμει τις επιπτώσεις

Ο ποταμός Ρήνος βασικός άξονας μεταφορών για την Γερμανία βρίσκεται στα όρια του και η Γερμανική βιομηχανία ανησυχεί για τις επιπτώσεις

Ενός κακού μύρια έπονται, όπως συνήθως λέγεται αλλά για την Γερμανική οικονομία μάλλον αυτό ισχύει για φέτος το καλοκαίρι. Μετά τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία της από την πτώση ή και την διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς αυτήν, ένας νέος πονοκέφαλος έρχεται να επιδεινώσει την ήδη πολύ βεβαρυμμένη κατάσταση. Ο ποταμός Ρήνος που αποτελεί την κύρια υδάτινη αρτηρία εφοδιασμού και εμπορικών μεταφορών του εσωτερικού της Γερμανίας μετά τα κυριότερα λιμάνια της Βόρειας θάλασσας και ζωτικής σημασίας για την βαριά βιομηχανία της Γερμανίας, βρίσκεται στο κατώτατο σημείο της στάθμης τους. Αυτό σημαίνει ότι ο πλους των εμπορικών πλοίων σε κάποια σημεία είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί σταματώντας ουσιαστικά κάθε εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα. 

Στην πόλη Kaub κομβικό σημείο του Ρήνου όσον αφορά την εμπορική δραστηριότητα και τις μεταφορές προϊόντων η στάθμη  αναμένεται να βρίσκεται μόλις στους 47 πόντους μέχρι το τέλος της εβδομάδας, κάτι που σημαίνει ότι αν υποχωρήσει ακόμη 7 πόντους θα είναι πρακτικά αδύνατη η χρήση του από εμπορικά πλοία. Αυτό σημαίνει ότι ο εφοδιασμός των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού με την χρήση άνθρακα που ενεργοποιεί πάλι η Γερμανία για να αντιμετωπίσει την έλλειψη από την μείωση του φυσικού αερίου, δεν θα μπορούν να δέχονται την πρώτη ύλη ( άνθρακα ) μιας και η μεταφορά τους γίνεται από φορτηγίδες που χρησιμοποιούν τον Ρήνο. 

Αντίστοιχα προβλήματα λειτουργίας και ανεφοδιασμού με πρώτες ύλες ( χημικά προϊόντα , ανταλλακτικά κλπ. ) που γίνονται μέσω του μήκους 1.300 χιλιομέτρων ποταμού δεν θα γίνονται δημιουργώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στην γερμανική οικονομία. 

Σε μία παρόμοια συνθήκη το 2018, χωρίς όμως τότε να είναι τόσο ζωτικής σημασίας η μεταφορά άνθρακα μέσω του ποταμού, η γερμανική οικονομία είχε ζημιά για μερικές μόνο μέρες αξίας 0,4% του τεράστιου ΑΕΠ της. Τώρα όμως οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες.