Παιχνίδια κατασκόπων στο Βερολίνο: Δούλευε στη βρετανική πρεσβεία και έδινε πληροφορίες στη Μόσχα -Πώς τον έπιασαν..

Ένας φύλακας ασφαλείας της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο που πιάστηκε να κατασκοπεύει για λογαριασμό των Ρώσων καταδικάστηκε σε περισσότερα από 13 χρόνια φυλάκισης.

Ο David Ballantyne Smith, 58 ετών, δήλωσε ένοχος για οκτώ κατηγορίες σύμφωνα με τον νόμο περί επίσημων μυστικών του 1911 και του 1920, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν προκάλεσε σκόπιμα καμιά ζημιά.

Καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και δύο μήνες, αλλά μπορεί να εκτίσει την ποινή του είτε στη Γερμανία είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Smith ισχυρίστηκε ότι ήταν καταθλιπτικός, μοναχικός και έπινε έως και επτά μπύρες την ημέρα όταν άρχισε να διαρρέει μυστικά της πρεσβείας.

Ο δικαστής απέρριψε τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι συνέλεξε «σημαντική ποσότητα υλικού» για να «βλάψει τα βρετανικά συμφέροντα» και παρείχε αυτές τις πληροφορίες σε μια «εχθρική δύναμη».

«Ήταν δουλειά σας να διασφαλίσετε ότι η πρεσβεία ήταν ασφαλής και το προσωπικό της ασφαλές. Ήταν η πιο προφανής παραβίαση της εμπιστοσύνης που σας είχε δοθεί», δήλωσε ο δικαστής.

Είπε ότι η «επίμονη και σε κάποιο βαθμό εξεζητημένη» συλλογή πληροφοριών του Smith είχε προκαλέσει «κατανοητή ανησυχία και άγχος» στο προσωπικό της πρεσβείας και στις οικογένειές τους.

Ο δικαστής είπε ότι ο 58χρονος φύλακας «χρηματίστηκε από τη Ρωσία για την προδοσία του».

Ο Smith πήρε φωτογραφίες και έγγραφα από γραφεία και συρτάρια, καθώς και υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Παρέδωσε ονόματα, φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία του προσωπικού της πρεσβείας, καθώς και απόρρητα έγγραφα σε Ρώσους αξιωματούχους.

Βιντεοσκόπησε επίσης μια εκτεταμένη βόλτα στην πρεσβεία, η οποία αποκάλυψε τη διάταξη του κτιρίου και των γραφείων του, φροντίζοντας να κινηματογραφεί ακόμα και μέσα από τα παράθυρα, αναφέρει το ρεπορτάζ του Sky News.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι ο Smith «ανέπτυξε αποφασιστικά αντιβρετανικά και αντιδυτικά αισθήματα» και ότι αυτό ήταν η «άμεση αιτία» της προσβολής.

Ο φύλακας παραδέχτηκε ότι υποστήριξε ανοιχτά τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Ενώ η ποινή του Smith αφορά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το 2020 έως τη σύλληψή του το 2021, ο δικαστής δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι ο πρώην φρουρός ασφαλείας άρχισε να συλλέγει πληροφορίες ήδη από το 2018.

Το χρονικό της σύλληψης
Ο εισαγγελέας έδωσε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση παγίδευσης που οδήγησε στη σύλληψη του Smith.

Ένας Βρετανός πράκτορας εμφανίστηκε ως Ρώσος αξιωματούχος με το όνομα Dmitri και προσφέρθηκε να μεταβιβάσει πληροφορίες στις βρετανικές αρχές. Ο Smith λοιπόν έλαβε τις πληροφορίες και αντίγραφα προφανώς για να τα παραχωρήσει στις ρωσικές αρχές

Ο Smith κράτησε επίσης τη συσκευασία μιας κάρτας SIM που δόθηκε από τον πράκτορα και δεν την πέταξε όπως του ζητήθηκε, με σκοπό να την παραδώσει και αυτήν στις ρωσικές αρχές.

Το κόστος μέχρι στιγμής για την επανάκτηση της ασφάλειας και θωράκισης της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο μετά τα εγκλήματα του Smith ανέρχεται σε 820.000 λίρες, αναφέρει το ρεπορτάζ.