Πανικός στα σύνορα Ρωσίας – Φινλανδίας: Ουρές χιλιομέτρων για να γλυτώσουν την επιστράτευση (Βίντεο)

Χάος επικρατεί στα σύνορα Ρωσίας-Φινλανδίας, το μοναδικό πέρασμα που είναι ακόμα ανοιχτό για τους Ρώσους πολίτες με βίζα Σένγκεν.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για μποτιλιάρισμα 35 χιλιομέτρων που ολοένα και αυξάνεται, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα με κάθε τρόπο, αφού ο Πούτιν ανακοίνωσε στο σημερινό του διάγγελμα ότι θα στείλει 300.000 νέους στρατιώτες προς την Ουκρανία με μερική επιστράτευση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε νωρίτερα σήμερα την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι, αν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ του τεράστιου οπλοστασίου της.

Όπου φύγει, φύγει

Η ανακοίνωση της άμεσης επιστράτευσης εφέδρων προκάλεσε φόβους ότι δεν θα επιτραπεί σε άνδρες που είναι σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη Ρωσία.

Έτσι, από το μεσημέρι οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία έγιναν sold out, με τους πολίτες να φεύγουν μαζικά. Τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος της Ρωσίας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, και το Γερεβάν, στην Αρμενία, και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα (θεώρηση εισόδου), είχαν ξεπουληθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.

Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στο Τμπιλίσιδεν είχαν επίσης διαθεσιμότητα, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από τη ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.

Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.